Kenutúra a madárrezervátumban
2023. május 21.

Kenutúra a madárrezervátumban

Nádas szélén halászó kócsagok, vízből kiálló fán szárítkozó kormoránok, víz alá bukó vöcskök családostól, hihetetlenül sok hattyú, csér, szerkő. Sirályok csetepatéznak, mert négyen akarnak egy három személyes faágon elférni. Csérek repülnek a víz fölött, és onnan csapnak le a kishalakra. Ahogy kibukkansz a nádasból, melletted rebben fel az addig ott halászó szürke gém. Bakcsó próbál meg elbújni a víz fölé behajló faágak sűrűjében. Megszámlálhatatlanul sok, és sokféle, zajos, vagy éppen rejtőzködő vízimadár, ennyit életedben összesen nem láttál még.
Végtelen tündérfátyol mezők, porcelánfehér tündérrózsák, nyugalmas kis csatornák, a nádasban kanyargó ösvények, és extra meglepetésként egy gémeskút derékig vízben.
Ha mindezt látni szeretnéd, akkor vedd magadhoz a fényképeződet, látcsövedet, és irány a Tisza-tavi madárrezervátum!

madarak.jpgHattyú, vadkacsák, fattyúszerkők és csérek a faágon, hattyúk és vadlibák a háttérben a nádas szélén.

A madárrezervátum a Tisza-tó északi részén, a Tiszavalki-medencében található, a Hortobágyi Nemzeti Parkhoz tartozó természetvédelmi terület. Látogatásakor figyelni kell az érvényben levő korlátozásokra: költési időszakban (február 1-től június 15-ig) lehetőleg ne menjünk be, később pedig a motoros csónakokra vonatkoznak tilalmak.
Van lehetőség motorcsónakos kirándulásra is, a rezervátum szélén levő kikötők mindegyikében lehet vezetett túrát kérni. Bemész egy kikötőbe (vagy még jobb, ha előre felhívod őket telefonon), megbeszélitek mikor mennél, választasz egy útvonalat. Beülsz egy széles, stabil csónakba, normál utcai ruhában, és aránylag civilizált körülmények között szétnézel a tavon. A túravezetők kedvesek, közvetlenek, sokat tudnak mesélni a tóról, nagyon jó sztorijaik vannak. Ismernek minden szárnyas és uszonyos jószágot, mindent ami zöldell vagy virágzik, és csodaszép helyeket mutatnak.
De ha igazán testközelből akarod látni a madarakat, és nem szeretnéd, hogy a motor zaja elnyomja a természet csendjét, vagy éppen a hangjait, akkor inkább kajakot, kenut válassz! Egy kis plusz energia befektetéssel extra élményekben lehet részed.

Ez alkalommal Tiszavalkról, a Szivárvány kikötőből indultam, ez van legközelebb a madarakhoz. A kikötő nagyon barátságos, mondhatni családias, már a második alkalommal régi ismerősként fogadtak. Vadi új kajakokat lehet bérelni, extra könnyű evezőkkel, és a büfében remek a kávé.
A kikötő egy kis keskeny csatorna partján található, induláskor ezen a csatornán evezz egy darabig. Ez a Nyárád-ér. A szélén fák, bokrok és nádasok váltakoznak. A fák sűrűjében sok bakcsó, és szürke gém bújik meg. Néha csak azt veszed észre, hogy megint felröppent egy előtted. A Nyárád-érből balra vannak kisebb átjárók, aztán van egy jobbra is, tábla jelzi: Apota. Még menj tovább egyenesen, de már nem sokáig. Hamarosan kiszélesedik kicsit a csatorna, és balról-hátulról becsatlakozik egy másik út. Itt még menj egy picit előre, de figyelj erősen, mert innen nem messze van egy nagyon keskeny átjáró a nádasban, bal kéznél. Nem túl hosszú, nem kanyargós, de elég keskeny. A végén egy nagy nyílt medencére érsz.

p5200193.JPGÁtjáró az Eger-patakról a Tiszavalki-medencére

Július vége felé már eléggé benövi a sulyom ezt a részt. Nyár elején még arra mehetsz, amerre szeretnél, nyár végén viszont a sulyomban már elég nehéz evezni. Szerencsére járnak erre mások is, főleg motorcsónakok, és tisztán tartanak sok kis ösvényt, ezeken könnyebb közlekedni.
Nézelődj kicsit, figyeld a hattyúkat, cséreket, és kormoránokat. A környéken szoktak halászni, aztán kiülnek a vízből kiálló fa-maradványokra szárítkozni. Ha előre nézel, akkor a bal oldali nádas folytatásában, a nád mögött van egy magas facsoport, aminek a felső ágai le vannak kopaszodva, ki vannak száradva. Ez a kormorán telep. Messziről fel lehet ismerni, a jellegzetes kopár, fehér ágú fákról. Nem kiszáradtak, a kormoránok ürülékétől pusztulnak.

p7170102.JPGKormorán telep

Evezz a facsoport felé, de maradj a nádas szélén, a nád a bal oldaladon legyen. A kormorán teleptől visszább van egy tényleg kicsi, eldugott bejárat. Kösd fel az alsóneműt, most következik a Tisza-tó beépített evezés-technikai pályái közül az egyik! Ha néhol nagyon keskeny az átjáró, és nem fér el az evező, akkor kapaszkodj a nádba, így előrébb tudod húzni a hajót.

p5200171.JPGA nádcsomók mögött van az átjáró (a kétféle nád között)

p5200174.JPGTavasszal még egészen járható

pa080080_1600x902.jpgUgyanez nyár végén már nagyobb kihívás

A kanyargós nádasból kiérve tarts jobbra, kerüld meg az eléd kerülő nádszigetet. Itt a nád szélén igen gyakran halásznak szürke gémek, nagy kócsagok. Néha csak akkor veszed őket észre, amikor felrepülnek előtted. A nádsziget után előtted keresztben található a Szartos-csatorna. Fordulj jobbra, és evezz végig rajta. A két szélén először ritkább nádasok, aztán egybefüggő, folyamatos zöld fal szegélyezi.
A csatorna végén a víz kiszélesedik, a Szartos nevű holtágra értél. A kereszteződésben jobb kéznél, a csatorna végén ki tudsz kötni egy kis lábnyújtóztatásra, pihenésre.
A Szartos elég sekély, tele van élettel. Június végétől virágzik a tündérfátyol, hatalmas mezőt alkot tőled balra. Mint májusban a repce: egybefüggő sárga virágszőnyeg. Csak ez a vízen úszik. Gyakran járnak erre motorcsónakok, egy jól láthatót utat tisztán tartanak. Evezz be, fotózd le közelről is.

p7170132.JPGTündérfátyol a Szartoson

Aztán indulj el vissza, a kikötőhely felé, majd menj tovább a Szartos másik felére (balra), a holtág jobb szélén. Erre rengeteg sirály, csér halászik, vitázik, vagy csak pihen a vízből kiálló faágakon. Figyeld a jobb oldali nádfalat, mert ott lesz a következő átjáró. Ha már kicsit benőtték a növények a víz felszínét, akkor könnyebb dolgod van: kövesd a csónakok által kitaposott ösvényt. Aztán huss be a nád közé. Éppen egy csónaknyi széles kis csatornában találod magad.
Mikor innen kiérsz, egy nagy nyílt vízfelület lesz előtted, a Tiszavalki-medence. Evezz át a bal oldali nádszigetek között, tarts balra-előre. Hamarosan meglátod egy gémeskút ágasát, mintha egy kiszáradt fa állna a nád szélén. Nem tévedés, egy kút a tóban. Az előtted levő nyílt terület a Dühös lapos névre hallgat. Valamikor, még a Tisza-tó előtti időkben legelő volt, ennek a szélén állt a gémeskút. Aztán a területet felöntötték vízzel, a kút meg derékig vízbe került. De jól bírja, ugyanis a tavat már 50 éve hozták létre, és még áll. Néhány éve még a vízszintes keresztága is megvolt, de most már csak a függőleges maradt. Lehet, legközelebb már az is megadja magát. Ha közelebb érsz, akkor lehet látni a kút gyűrűjét is a víz alatt. Télen, amikor a tó vízszintjét 120 centivel csökkentik, akkor ez is felszínre kerül.

p7170220.JPGGémeskút a Dühös-lapos szélén

Innen elindulunk vissza a kikötőbe. Hagyd a hátad mögött a gémeskutat, és evezz a nyílt medence jobb szélén, párhuzamosan a Szartost határoló nádfallal, de ne közvetlenül mellette. Most nem megyünk vissza a Szartosra, a nád egyik oldalán van ő, a másik oldalon mi. Közeledünk a kormorán telephez, kissé balra előre nézve már messziről láthatod a fehér ágú, lomb nélküli facsoportot. Ha meg a vízen nézel szét, akkor rengeteg hattyút. Meg vöcsköt, kormoránt, sirályokat, szürke és vörös gémet, vadlibákat, kacsákat, küszvágó csért, fattyúszerkőt, barna rétihéját...
Bal kéznél lesz egy hosszúkás nádsziget, tőle jobbra egy egészen kicsi, tőle jobbra meg egy kicsit nagyobb, de nem hosszú :) Szóval lesz előtted 3 nádsziget, ezek mögött, kicsit jobbra van két átjáró a Szartos csatornára. Erre jöttünk idefele, most megyünk vissza, tehát a csatornán fordulj balra.
Evezz addig, míg jobb kéznél véget ér a csatornát szegélyező zöld fal. Itt hirtelen fordulj jobbra, és az előtted levő nádszigeteket kerüld jobbról. Ez a terület a Liliomos. Sekély, madarakkal teli terület. Amikor 2022 nyár végén az aszály miatt nagyon alacsony volt a vízszint, akkor voltak részek, ahol megfeneklett a kajakom. A Liliomos ezen is túltett: teljesen kiszáradt.

p7230121.JPGNagykócsag, vörös gém. Aszálykor nekik is csak térdig ért a víz.

p7230181.JPGCsérek

Amikor elfogynak a nádszigetek bal kéznél, akkor fordulj enyhén balra. Olyan 45 fokos szögben :) Erre lesz a kijárat. De előtte még van egy vízbe bedőlt fa, az oldalára fordulva, ami kitűnő pihenőhely az itt lakóknak. Hattyúk, kócsagok, sirályok, és csérek üldögélnek csendesen, vagy nagyon is zajosan az ágain.
A bedőlt fa mögött van a kijárat a Liliomosról. A négyes kereszteződésnél balra, aztán jobbra, és máris a kikötőben vagy.
Nem hosszú túra, 11 km, még nagyon lassan, mindent megnézve, sokat pihenve is 4, max. 5 óra alatt teljesíthető. Ha a madarakat út közben meg akarod számolni, akkor ennél jóval több idő is lehet.
Térképért katt ide.

A bejegyzés trackback címe:

https://kenuval-a-tisza-tavon.blog.hu/api/trackback/id/tr3217894355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása