Tündérfátyol-néző kenutúra
2023. augusztus 03.

Tündérfátyol-néző kenutúra

tündérfátyol június végétől virágzik, és a Tisza-tavon több helyen sárga virágszőnyeget alkot. Messziről olyan, mint a repce, csak ez a víz felszínén lebeg.a9.jpgNyár végéig sokfelé találkozhatsz vele, már messziről feltűnik kisebb-nagyobb foltokban. Sekélyebb részeken sűrűn benövi a rendelkezésére álló területet. Kerekded, szív alakú levelei hasonlítanak a tündérrózsa leveleihez, csak jóval kisebbek, 3-10 cm átmérőjűek. A virágok sárgák, fodros szélűek. Önmagában nem igazán mutatós, de nagy tömegben mesés látvány.
1.jpg
2.jpgA tó egyik legnagyobb tündérfátyol mezője a Szartoson található. Leírok egy rövid, és egy még rövidebb útvonalat ide. Már útközben is lesz látnivaló, de a végén jön az igazi csoda. A Szartos egy sekély terület, nyár közepére, végére szinte teljesen benövi a sulyom, és a tündérfátyol. Szépen ketté van osztva. Az egyik oldalon a szinte végtelennek tűnő, élénk sárga tündérfátyol mező, közte néhány fehér tündérrózsával. A másikon a sulyom, és a vízből kiálló fa-maradványokon halászó, szárítkozó, vagy éppen egymással csetepatézó sirályok, gémek, kormoránok, szerkők. Ha már itt vagy, érdemes mindkettőt megnézni közelebbről is. A csónakok tisztán tartanak egy keskeny utat a növények között, kövesd!
3.jpgÜstökös gém a Szartoson

Az „A” terv
Indulás Tiszafüredről, a Horgászcentrum kikötőből. A Füredi-holtágon indulj el a Balneum felé, menj át a zsilipen, aztán végig a X. öblítőn. Itt általában van némi motorcsónakos forgalom, de egészen tűrhető. Főleg horgász csónakok, és figyelnek a kenusokra. A csatorna partján magasra nőtt fák adnak némi árnyékot, pont alkalmas egy kis laza pihentető evezésre.
a4.jpgAz élő Tiszára kiérve fordulj balra, és menj át a túloldalra. Részben azért, mert elvileg jobb oldali közlekedés van, de főleg azért, mert jobbról az első lehetőségnél befordulunk. Ez lesz az Aponyháti-csatorna. A zsilip után van egy kereszteződés, de maradj a főúton, haladj tovább egyenesen.
Hamarosan szűkebb lesz a csatorna, egy nádasban lehet kanyarogni. Csak szépen lassan haladj, lehet szembe forgalom is. A nádas után a csatorna egyre keskenyebb lesz, a lombok egyre jobban összeérnek a fejed fölött. Aztán a fák már nem is a parton vannak, hanem a vízben, a gyökereik is kilátszanak, amitől egy igazi indiai mangrove erdőben érezheted magad. Plusz extra szolgáltatásként még az út is kanyarog, a végén egy csaknem 360 fokos forduló tesz majd próbára.
a5.jpgA dzsungelből kiérve a Nagy-Morotván találod magad. Teljes ellentéte az előző szakasznak: nagy, széles, aránylag mély. A holtág U alakú, és most az U egyik szárán érkeztél be. Evezz el a kanyarig, és kb. a közepénél lesz egy átjáró bal kéznél, itt fordulj be. Ez egy aránylag keskeny, rövid csatorna, kis sodrás néha előfordul benne.
És a végén ott a cél: a Szartos nevű morotva. Kövesd a csónakok által tisztán tartott ösvényeket. Jobbra a tündérfátyol között, balra pedig a sulyomban a madarak között lehet evezgetni, nézelődni. Ha mindent jól megnéztél, lefotóztál, akkor itt a túra végpontja, fordulj vissza: Nagy-Morotva, Aponyháti-csatorna, aztán ki az élő Tiszára.
De a Tiszára kiérve ne vissza, balra, hanem jobbra menj, át a 33-as út hídja alatt. Kicsit előrébb, bal oldalon a kereszteződésben egy lassan mélyülő, homokos fövenyt találsz, köss ki, csobbanj egyet. Pihenő után a zsilipen át, a Füredi-csatornán jutsz vissza a kikötőbe: mindig csak egyenesen. Ez sajnos elég forgalmas rész, figyelj a csónakokra, és főleg magadra!
a6.jpgSzürke gém a Füredi-csatornán
Az útvonal 12 km, térképet itt találsz róla, a világos kék vonal jelzi.

A „B” terv
Nekem ez inkább az "A" terv szokott lenni, sokkal csendesebb, nyugodtabb vizeken jutunk el a Szartosra. Tiszavalkról, a Szivárvány kikötőből indulunk.
A Nyárád-éren evezz végig. Közben sok bakcsó, és szürke gém halászatát, vagy éppen pihenését fogod megzavarni, néha csak azt veszed észre, hogy itt is volt egy, elrepült. Közben figyeld a bal oldalt: lesz néhány kisebb átjáró a nádasban, majd amikor lesz egy határozottan szélesebb, ott fordulj be. Bal oldaladon be lehet látni a Liliomos nevű területre: általában tele van mindenféle madárral, főleg gémekkel, kócsagokkal.
b2.jpgDe közben koncentrálj a jobb oldalra: a nád után fordulj jobbra. Menj addig, amíg bal oldalon magas fákat pillantasz meg, itt kezdj el lassítani, és keresd meg a fák után a nádasban a keskeny átjárót. Ez nyár elején még egészen barátságos arcát mutatja: szűk is, kanyargós is, de simán megoldható. Szépen lassan haladva, egyszer-kétszer megnézed ugyan, hogy mi van a nádban, de teljesíthető. Nyár közepén, végén viszont már egészen elvadul: a nád bedől, és néhány helyen eltorlaszolja az utat. Komoly közelharcot kell vívni az átjutásért.
b1.jpgHa ehhez nincs kedved, akkor a Nyárád-éren ne fordulj balra a kereszteződésnél, menj tovább, addig, amíg lesz egy tábla, jobbra Apota felirattal. Itt még tovább egyenesen, de ezután már a következő átjáró balra sokkal könnyebben megoldható, keskeny, de rövid, és nagyjából ugyanoda érsz ki, mint az előbbi dzsungelharcos megoldással.
Akármelyik nyíláson jutottál ki a nyílt vízre, tőled balra-előre látsz egy facsoportot, aminek elfehéredtek a felső ágai. Nem kiszáradtak, a kormoránok ürülékétől pusztulnak. Ez a kormorán-telep, a következő cél. Nyár elején még arra mehetsz, amerre szeretnél, nyár végén viszont a sulyomban már elég nehéz evezni. Szerencsére járnak erre mások is, főleg motorcsónakok, és tisztán tartanak sok kis ösvényt, ezeken könnyebb közlekedni. Evezz közel, figyeld a madarakat. Főleg kormoránok, gémek, kócsagok repkednek a fejed fölött, vöcskök buknak alá előtted a vízben, szerkők halásznak a felszínen úszó kishalakra.
b3.jpgKerüld majdnem körbe a ezt a kis félszigetet (jobbról), majd a túloldalon az útirányt tartva kövesd a kitaposott ösvényt, keresd meg az átjárót a szemközti nádfalban. A nádas túloldalán a Szartos-csatornára érsz, itt fordulj jobbra. A csatorna végén előtted a keresett holtág, a Szartos. Jobb kéznél a madarakkal teli sulymos, bal oldalon pedig a hihetetlenül sárga tündérfátyol.
b4.jpgRácsodálkozás, és néhány száz fotó után indulj vissza a Szartos-csatornán. De most már nem nézzük meg a kormorán-telepet, maradj majdnem végig a csatornán. A jobb oldalt figyeld. Lesz egy nagyobb nyílás a nádasban, ahonnan be lehet látni a nyílt medencére, a Liliomosra. Ezt is benövi jól a sulyom. Viszont kissé előrébb van egy kis ösvény, ahol be lehet menni (köszi a motorcsónakoknak). Most így a Nyárád-érrel párhozamosan haladunk vissza a kikötő felé, megnézzük a nádas másik oldalán is a madarakat. Még mielőtt kiérnél a Liliomosról, van egy vízbe bedőlt fa, az oldalára fordulva, ami kitűnő pihenőhely az itt lakóknak. Hattyúk, kócsagok, sirályok, és szerkők üldögélnek csendesen, vagy nagyon is zajosan az ágain.
b5.jpgA bedőlt fa mögött van a kijárat. A négyes kereszteződésnél balra, aztán jobbra, és máris a kikötőben vagy.
Ez így egy tényleg rövid, de azért látnivalóban bővelkedő túra volt. Az útvonal 9 km, térképet itt találsz róla, a B útvonalat a sárga vonal jelzi.

A bejegyzés trackback címe:

https://kenuval-a-tisza-tavon.blog.hu/api/trackback/id/tr9818184643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása