Őszi túra Tiszafüredről a Szartosra
2023. október 26.

Őszi túra Tiszafüredről a Szartosra

Ősszel evezni? A legszebb! Alattad zöld víztükör, fölötted napsütötte kék ég, melletted a partmenti erdő színkavalkádja. Ha ezt egy festményen látom, az már simán giccses lenne. És hogy mi jó még így ősszel a Tisza-tavon? A rengeteg szúnyog helyett a rengeteg vadliba.
00.jpgTiszafüredről, a Horgászcentrum kikötőből indultam. A X. öblítő, Aponyháti-csatorna, Nagy-morotva érintésével a Szartosig tartó útvonalról a Tiszafüred - Nagy morotva túra bejegyzésben találsz pontos leírást. A csatornák, és az élő Tisza partján a fák, bokrok, és az ezekre felfutó vadszőlő levelei sárgás, barnás színekre váltottak. Az Aponyháti-csatorna végén a dzsungelt ne hagyd ki: keskeny, kanyargós, a fák összeérnek a fejed fölött. A Nagy-morotva ősszel tele van horgász csónakokkal, megkezdődött a csukaszezon.
01_1.jpgA Szartosra kiérve, tőled jobbra van egy nádfal, ennek túloldalán gyülekeznek a vadlibák. Eleinte főleg nyári ludak, később, amikor jobban lehűl az idő, nagy lilikek is lesznek a csapatban. A hangjukat követve könnyen rájuk találsz. Maradj a nádasnak ezen az oldalán, ne zavard őket! Érdemes várakozni egy ideig, előbb-utóbb felrepülnek. Helyezkednek, kisebb csapatokban megbontják a kialakult rendet, felzavarnak másokat, és gyakran az egész csapat felrepül a nád fölé, egyesek elszállnak fölötted. Kicsit kavarognak, megtalálja mindenki az új helyét, leszállnak. Aztán kezdik elölről. Teszik mindezt irtózatos hangzavar közepette.04_1.jpg

04a.jpgHa kikötnél egy kis lábnyújtóztatásra, akkor van egy kis sziget: ahol a Nagy-morotváról bejöttél, azzal pont szemben nyílik a Szartos csatorna, ennek a torkolatánál van alkalmas hely a kiszállásra. Pihenés után indulj vissza a dzsungelen át az élő Tiszáig.
02_1.jpgA Tiszán jobbra fordulj, és már látni fogod a 33-as út hídját, menj át alatta, kicsit tovább haladva balra nyílik a Füredi-csatorna, jobbra pedig a Kis-Tisza, Poroszló felé. Balra tarts! A Tisza és a csatorna kereszteződésénél egy kikötésre, fürdésre alkalmas homokos part található, ez a Kisfüredi-fok. Ha kikötsz, a kenut húzd fel jól a partra, mert a motoros hajók könnyen teleloccsantják vízzel.
05_1.jpgA föveny után menj át a zsilipen, innen kb. 500 méterre, jobbra, egy bedőlt ezüstös levelű nyárfa után jól elrejtve nyílik egy fás, árnyékos, keskeny összekötő csatorna. Szuper hely, kanyarodj be! Ez köti össze a Füredi csatornát és az Örvényi-morotvát. Csak pár méter széles, fölötte a fák ágai összeérnek, és a Szúnyogos névre hallgat. Nem véletlenül: nyáron itt tényleg mindig vannak, sokan, éhesen. De az őszi túra újabb pozitív velejárója, hogy ilyenkor egy szál szúnyog sincs, csípések nélkül lehet fotózgatni, pihenni.
06_1.jpgA Szúnyogos végén fordulj vissza, ki a Füredi csatornára, aztán néhány evezőcsapás után máris végy egy bal kanyart: a nádasban van egy keskeny kis átjáró, egy hajónak elegendő szélességű. Ennek a túloldalán három, alig látogatott, békés kis belső tóra bukkansz. Nyár végén ide nem lehet bejutni, vastag sulyom réteg fedi, szinte lehetetlen benne evezni. Viszont így októberre már a sulyom elfonnyad, lesüllyed, és újra járható a hely. A nyugalom szigete. Vagyis inkább tava.
07_1.jpgMenj ki ismét a Füredi-csatornára, fordulj balra, és innen egyenesen tovább a mostanra kihalt szabadstrand mellett vissza a kikötőbe.
A túra hossza 12 km, térképért katt ide.

A bejegyzés trackback címe:

https://kenuval-a-tisza-tavon.blog.hu/api/trackback/id/tr7018244061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása