Kenuval a Nagy Lilik kilátóhoz
2023. augusztus 28.

Kenuval a Nagy Lilik kilátóhoz

Elkészült, átadták, látogatható a negyedik! A Tisza-tavon, Tiszavalk közelében, a Szivárvány kikötőtől 800 méterre elkészült a negyedik kilátó. Az elmúlt két évben három, csak vízről megközelíthető madármegfigyelő torony is épült a Tisza-tavon: a Bölömbika (Sarud közelében), a Fattyúszerkő (Poroszló), és a Küszvágó csér (Tiszafüred).
Ebben az évben elkészült a negyedik. A legújabb kilátó a Nagy Lilik nevet kapta. A Nyárád-patak partján található. A torony felső szintjéről az egyik oldalon az Apota nevű medencét lehet belátni, míg a másik oldalon a Liliomost. A madárrezervátum területén vagyunk, így kis szerencsével mindenféle vízimadarat megfigyelhetsz: hattyút, sirályt, csért és szerkőt, gémeket (szürke, vörös, és üstökös félét), kócsagot, bakcsót, kacsákat, kormoránokat, nyár végétől, ősszel rengeteg vadlibát, és liliket.
kilato.jpgA madárrezervátum a Tisza-tó észak-keleti részén, a Tiszavalki-medencében található, a Hortobágyi Nemzeti Parkhoz tartozó természetvédelmi terület. Látogatásakor figyelni kell az érvényben levő korlátozásokra: költési időszakban (február 1-től június 15-ig) lehetőleg ne menjünk. Később a motoros csónakokra vonatkoznak tilalmak.
A kilátó névadóját, a nagy liliket ránézésre össze lehet keverni a nyári lúddal, vetési lúddal. Általában vegyes csapatokat alkotnak. De a hangjáról könnyen fel lehet ismerni. Ha azt mondja, hogy lilik (vagy valami hasonlót), akkor lilik. Ha meg gágog, akkor liba.
A kilátó Tiszavalkról, a Szivárvány kikötőből érhető el a leghamarabb. A kikötő nagyon barátságos, mondhatni családias, és a büfében remek a kávé. Ha nincs saját járgányod, akkor lehet náluk bérelni 1 személyes kajakot, 3 és 4 személyes kenut, és van sup is.
kacsa.jpgLeírok egy tényleg nagyon rövid, kezdőknek, kisgyerekeseknek is könnyen kivitelezhető útvonalat. Garantáltan nem lesz unalmas. Távcsövet, fényképezőt vigyél magaddal!
A kikötő egy kis keskeny csatorna partján található, ez a Nyárád-ér. Induláskor ezen a csatornán evezz egy darabig. A kikötött hajók mellett, és a csatorna partján vízitök, és tündérrózsa virágzik. A parton fák, bokrok és nádasok váltakoznak. A fák sűrűjében sok bakcsó, és szürke gém bújik meg. Néha csak azt veszed észre, hogy itt is volt egy, megint felröppent előtted. Hamarosan a jobb oldalon megtalálod a kilátót.
nyarader.jpgElőtte széles móló, kényelmesen ki tudsz kötni. Ha a toronyból kinézel, akkor az érkezési oldalon (a csatorna felől), a nádason túl levő nyílt víz a Liliomos. A másik oldalon az Apota. Mindkettő sekély, nyár végére eléggé benövi a sulyom. Bár védett, de a Tisza-tavon annyi van belőle, annyira benövi, hogy az alatta levő víz oxigén hiányos lesz, ezért az Apotán általában kaszálják. Ezt onnan láthatod, hogy egyenes sávokban váltakozik a sulymos, és a sulyom-mentes vízfelület.
apota.jpgHa minden madarat megnéztél, akkor folytasd az utat: menj tovább a Nyárád-éren. A bal oldalon a nádasban van néhány kisebb átjáró, de még haladj egyenesen. Aztán lesz egy jóval szélesebb is: itt fordulj balra, majd 200 méter után, a nádas végén ismét balra. Így átkerülsz a nádas túloldalára, előtted a Liliomos nyílt vize. Most megnézheted testközelből is, amit fentről már láttál.
Amíg nyár végén be nem növi a sulyom, addig arra mész, amerre csak szeretnél, de augusztustól már csak a kitaposott nyomvonalakon lehet közlekedni. De semmi probléma, ez pont jó lesz: a nádassal párhuzamosan van egy tiszta sáv, haladj ezen, vissza a kikötő irányába.
kocsag.jpgMelletted szerkők halásznak: a víz fölött repülnek, közben lefele nézve figyelik a felszínen a bogarakat, kisebb halakat, és időnként lecsapnak. De ha valamelyik úgy gondolja, hogy könnyebb a társától megszerezni, akkor irtózatos csetepatéval kergetik egymást. Sok hattyú, szürke és vörös gém, kormoránok, és kócsagok is itt próbálnak reggelihez jutni. A Liliomos túloldalán van egy vízbe bedőlt fa, éppen útba fog esni. Ezen a fán mindig sok madár pihen. Legutóbb, mikor arra jártam egy sereg fekete kormorán, meg egy fehér kócsag. Máskor hattyúk, kócsagok, sirályok, és csérek üldögélnek csendesen, vagy nagyon is zajosan az ágain. Mellette, a sulyom levelein gyakran látok üstökös gémet. Ősztől pedig vadliba, és lilik csapatokat.
kormoranok.jpgustokosgemek.jpgA bedőlt fa mögött van a kijárat a Liliomosról. Tartsd az irányt, és hamarosan egy négyes kereszteződés következik: menj tovább egyenesen. Egy csendes kis belső tóra érsz, maradj a bal oldali nádas mellett, egy kisebb bal kanyar után máris a Nyárád-éren vagy. Itt jobbra fordulj, és már vissza is értél a kikötőbe.
tunderrozsa_1.jpgEz így tényleg nem hosszú, összesen 4 km. Sok nézelődéssel, toronynál kiszállással, fotózással, madarak figyelgetésével is bővel belefér 2 órába. Térkép itt.
Ha kicsit hosszabb túrát szeretnél tenni, akkor evezz el a Kormorán-telepig (a térképen világos sárga színnel jelöltem, plusz 2km), a Szartosra, vagy a Hordódi-Holt-Tiszához (ez nyár végén már nem járható a sulyomtól), esetleg a IX-es öblítőn az élő Tiszához.

A bejegyzés trackback címe:

https://kenuval-a-tisza-tavon.blog.hu/api/trackback/id/tr6618202265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása