Kenutúra a harmadik kilátóhoz
2023. június 09.

Kenutúra a harmadik kilátóhoz

A 2021 nyarán átadott kettő után 2022-ben elkészült a Tisza-tavon a harmadik olyan kilátó, ami csak vízről közelíthető meg. A Poroszlói-medence Tiszaörvény felőli oldalán, a Szilas-foknál található, és a Küszvágó csér nevet kapta. A névadás igen találó: a közelben kihelyezett úszó fészek-alapokon küszvágó csérek élik cseppet sem csendes családi és társadalmi életüket.17_1600x841.jpgA három kilátót végig lehet látogatni akár egy körben is, simán belefér egy napba. De most egy olyan útvonalat írok le, ami kisgyerekes családoknak sem túl megerőltető (8 km, kb. 3 óra), és elég látványos ahhoz, hogy a lurkók se unatkozzanak. Indulás Tiszaörvényből, a Szabics kikötőből. Ez van legközelebb a kilátóhoz, és nagyon jó minőségű a felszerelés (ha kölcsönöznél), gyerek méretű mentőmellényből is van választék.
A kikötőből balra indulj el (ha hátad mögött van a kikötő), a Tisza folyásirányával egyezően. Ez a szakasz mérsékelten forgalmas, de elég széles, hogy ne zavarjuk egymást a motoros csónakokkal. A túloldalon menj: egyrészt ajánlott jobbra tartani, másrészt jobbra lesz a VI-os öblítőcsatorna zsilipje. Kicsit több, mint 1 km evezés után tehát végy egy erős jobb kanyart, és a zsilip után az öblítőn vagy.
11_1600x855.jpgKerülgesd a bedőlt fákat, figyeld a bakcsókat és egyéb madarakat, a gyönyörű kék szitakötőket. De ne feledkezz bele nagyon, mert a csatorna közepénél rejtőzik egy mellékág, jobbra nyílik. A szokásos kinézetű tábla is jelzi (felül piros-narancs, alul világoskék), a Szilas-fok felé. Bár a fák között elég nehéz észrevenni. De legalább van :)
12_1600x902.jpgEgy csendes árnyékos kis csatornába érsz, a fák majdnem összeérnek a víz fölött.
13_1600x902.jpgNem túl hosszú, és egy öbölre nyílik a túlsó vége. Tartsd az irányt, adj elsőbbséget a gyerekekkel utazó hattyúknak, és figyeld a jobb oldali partot: hamarosan látható lesz a nádas fölött a kilátó teteje.
14_1600x898.jpgHamarosan meglátod a nyílást a nádfalban, ez a Szilas-fok. Elég széles, és ismét tábla jelzi. Fordulj jobbra, a Csapói-Holt-Tisza felé. Itt egy alkalommal megszámlálhatatlan parti fecskéhez volt szerencsém: tele volt velük a környék, minden nádszálon ott kapaszkodott egy vagy kettő. Hihetetlen látvány volt.
16_1600x902.jpgInnen már el sem lehet téveszteni, a bal oldali nádas mögött ott van a kilátó. Kikötés után közvetlenül a torony alsó szintjére tudsz kilépni.
Ha fentről visszanézel arra, amerről jöttél, akkor már látszik a következő tájékozódási pont: a VI-os öblítő végén levő magas facsoport. A fotó bal oldalán látszik.
18_1600x902.jpgHátad mögött a Mátra körvonalai.
19_1600x902.jpgElőtted pedig a kilátó névadói: a küszvágó csérek. A kihelyezett úszó alapokon fészkelnek, költenek, a torony előtt cikázva vadásznak, és folyton vitáznak.
20_1600x856.jpg21_1600x900.jpgKis pihenő után indulj el vissza. Evezz ki a nádas mögül, de javaslom, hogy tegyél egy kört az előtted levő öbölben: ne menj azonnal a Szilas-fok felé, előbb kicsit fordulj balra. Itt fészkelnek a csérek, ne menj közel, ne zavard őket. Indulj el a szemközti nádfal irányába, majd fordulj jobbra, kerüld meg a nádszigetet, és így menj vissza a Szilas-fokhoz. Óvatosan evezz, mert itt sok fa maradvány van a víz alatt. Aszályos időben, alacsony vízszintnél látszanak, de normál nyári vízszint esetén nem.
22_1600x900.jpgItt rengeteg tündérrózsa nyílik, hattyúk, csérek, kormoránok, és gémek vadásznak, halásznak, vagy éppen pihennek.
A Szilas-fok után ne fordulj balra (bár onnan jöttünk), hanem tartsd az irányt, menj át a nádszigetek között, és hamarosan meglátod közelebbről is azt a facsoportot, ami a kilátóból már látszott. Ezeknek a fáknak a túloldalán van a VI-os öblítő vége, itt fordulj balra, be a csatornába.
23_1600x902.jpgHa szerencséd van, akkor rengeteg bakcsót, gémet láthatsz út közben. Néha csak azt veszed észre, hogy már megint felriasztottál egyet. Vagy többet.
Szted hány bakcsó rejtőzött el ezek a képen?
24_1600x900.jpg

Innen az út már ismerős lesz: végig a csatornán, át a zsilipen, aztán az élő Tiszán balra, irány a kikötő. Most folyás iránnyal szemben kell evezni, de nem lesz gond, itt már alig van sodrása a folyónak, észre sem fogod venni.

Ez így mindössze 8 km, nyugis tempóban is belefér 3 órába. Térképet itt találsz. A sárga vonal jelzi.

De ha tennél egy kis kitérőt, akkor nézd meg a térképen a kékkel jelölt útvonalakat. Az első: a Szilas foktól északra fordulva hatalmas tündérfátyol mezőket találsz, június végétől virágzanak (ez plusz 1,5 km). A másik lehetőség: a VI-os öblítő végétől nincs messze az Óhalászi-holtág, tele tündérrózsával (ez plusz 3km, oda-vissza összesen).

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kenuval-a-tisza-tavon.blog.hu/api/trackback/id/tr8417865137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása