Kenutúra a Hordódi-Holt-Tiszához
2023. július 20.

Kenutúra a Hordódi-Holt-Tiszához

Csendes csatornán evezgetnél, bujkálnál egy kanyargós, fákkal szegélyezett szűk kis ösvényen, megpihennél az árnyékban egy szinte ismeretlen holtágon, tündérrózsák, és kormoránok társaságát élvezve? Akkor hajrá, irány ismét a Madárrezervátum, de most egy teljesen más útvonalat mutatok.
0.jpgA Hordódi-Holt-Tisza néhány évvel ezelőtt lezárt terület volt, fekete gólyák lakták, de aztán kiköltöztek, és azóta be lehet evezni. Csak ne okozz kárt, ne hagyj magad után semmit, és ne zavard az ott lakókat! Bár ez sztem földön, vízen, minden túrán természetes. Kellene, hogy legyen...
A tiltó tábla még most is ki van téve, rozsdától patinásan álldogál a bejáratnál, de már nem érvényes.
 A Nemzeti Park iránymutatása szerint: egész évben látogatható, a természeti értékek maximális oltalma mellett!
Tiszavalkról, a Szivárvány kikötőből indultam. Csak ajánlani tudom: közvetlen, segítőkész, családias, a mosdót újságos pavilonnak álcázzák, és a büfében remek a kávé :)
A kikötőből egy irányban lehet elindulni, ezt biztosan nem téveszted el. Ez a kis csatorna a Nyárádka-patak. Innen a második lehetőségnél fordulj balra, tábla is jelzi: a IX. öblítő felé. Alig 100 méter múlva egy négyes kereszteződésbe érsz. A IX. öblítő tovább folytatódik egyenesen, de ha van kedved, fordulj be jobbra. Ez a nyílt víz a Liliomos névre hallgat, és általában tele van madarakkal. Hattyúk, vadlibák, gémek, szerkők, sirályok repkednek, úszkálnak, vagy a sekélyebb részeken álldogálva halásznak. Már a bejáratnál van egy bedőlt fa, ez népszerű madár-pihenőhely. Ha eleget nézelődtél, fotóztál, akkor fordulj vissza, és menj tovább (jobbra kanyarodva) a IX. öblítőn.
11.jpgItt van némi motorcsónakos forgalom, de nem sok, és mindig lelassítanak a kajak mellett. Zöld fák a parton, meg egy-két helyen a vízbe beborulva.
A csatorna hosszának kb. a felénél van egy kis leágazás jobbra. A parton a lombok között elbújva egy meglehetősen viharvert tábla jelzi, hogy itt TILOS AZ Á. De tévedésből maradt kint, be lehet menni, már nincs lezárva a terület.
12.jpgEnnek a területnek a neve Kerek-tó. De igencsak lefogyott, valaha, lehet, hogy kerek volt, ma már inkább keskeny. Aztán a kis csatorna még kisebb lesz, eleinte nádas szegélyezi, és éppen egy hajónyi széles. Vagyis inkább keskeny.
13.jpgMost jön a túra kalandos része: belógó fákat kerülgetve, alattuk átevezve lehet bújócskázni kanyargás közben.
14.jpgAszály idején is jártam erre, alacsony vízszintnél ez még nagyobb kihívás.
15.jpg
15_2.jpgA Hordódi-Holt-Tiszára kiérve kitágul a tér, és június közepétől tündérrózsák látványa fogad.
17.jpgViszont ne feledd el, hogy jól nézd meg, honnan jöttél ki. Nem biztos, hogy a sűrű nádasban visszafele is megtalálod. Én le szoktam fotózni a kijáratot, és a környékét, megjegyzem a jellegzetes fákat. Kajakos legyen a talpán, aki ezt visszafele simán megtalálja; a két összeboruló, száraz csomó között jöttem ki:
16.jpgA Hordódi két ágú: most az Y egyik szárára érkeztél. Érdemes elmenni addig, ahol a két ág találkozik (jobbra). Itt vannak a vízből kiálló kiszáradt fák, amin sok madár pihen. Ez tényleg egy nyugodt, csendes holtág. Az ágakon szárítkozó kormoránokon, és a nádas szélén halászó gémeken kívül nem sokan járnak erre.
18.jpgHa felfedezted a környéket, fordulj vissza, küzdd vissza magad a kaland-ösvényen, és a hosszúkás Kerek-tón. A IX.-es öblítőre kiérve mehetsz vissza a kikötőbe. Így egy nagyon rövid, de látványos túrát tettél, kb. 7,5 km.
Vagy előbb nézz ki az élő Tiszára. Ehhez tovább kell evezni az öblítőn (jobbra). Amikor ketté ágazik, akkor válaszd a bal oldali ágat, menj át a zsilip alatt, és hamarosan a Tiszán vagy.
Balra a Buláti-sziget látszik. Nincs messze a torkolattól, olyan 300 méter. De nyári hétvégeken elég nagy lehet a hajó forgalom. A sziget csücskénél ki lehet kötni, ha éppen van hely.
Ha egy kicsit csendesebb helyen pihennél, akkor fordulj vissza, és evezz be az öblítő másik ágába (nem abba, ahol a zsilip van, a Tisza felől nézve a bal oldaliba). Vízitök, szitakötők, behajló ágak, árnyék: teljesen alkalmas egy rövid pihenőre, nézelődésre, fotózásra.
20.jpgItt a túra vége, cél a kikötő: mosdó, kávé!
Az útvonalról térkép itt. A hossza 11 km, ha a Buláti-szigetre is kimész, akkor az plusz 600 méter.

A bejegyzés trackback címe:

https://kenuval-a-tisza-tavon.blog.hu/api/trackback/id/tr6918171813

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása