Poroszló - Duhogó túra
2019. március 28.

Poroszló - Duhogó túra

Ez a Duhogó nem duhog, hanem csenddel és nyugalommal vár rád. Néhány elvetemült kenuson, kajakoson kívül erre tényleg csak a madár jár. De ahhoz, hogy megtaláld, előbb vérre menő küzdelmet kell vívnod a nádasban.

Poroszlóról indulunk, cél a Duhogó nevű tó. Igen, tó a tavon belül. Ezen a túrán hármat is meglátogathatsz a Tisza-tó belső tavai közül.

A térképen jelölt útvonal kiinduló pontja a Fűzfa kikötő, de ízlés szerint kereshetsz másikat is a városban. Ha a Fűzfából indulsz, akkor a kikötőt enyhén jobbra tartva hagyd el. A parttal párhuzamosan egy széles sávban növényekkel be van nőve a víz felszíne. Az átjárót úgy találod meg a legkönnyebben, hogy egy darabig nézelődsz, és megfigyeled, hogy a csónakok merre mennek ki a nyílt vízre. De ha a személyzetet megkérdezed, ők is szívesen segítenek.
Ha átvágtál a gizgazon, akkor egyenesen előtted kisebb nádszigetek állnak sorfalat két vonalban. Menj végig közöttük, így kiérsz a Kis-Tiszára. Fordulj balra. Menet közben keresd az útjelző táblát: a víz jobb oldalán, magasan helyezték el, narancs-kék színű, és Porong tava felirattal van ellátva.

kis_tisza_utjelzo.jpgÚtjelző tábla a Kis-Tiszán

Ez kell nekünk, a táblánál kanyarodj be jobbra a nád közötti kis bejáraton. Egy fákkal szegélyezett kis csatornába érsz. Figyeld a fák törzsét, a hódok nyomokat hagytak rajtuk. A csatorna végén nyílik a Porong tava. Nyár vége felé már erősen benövik a növények, de egy kenu szélességű kis rész tiszta marad. Pár éve még állt itt egy kilátó torony, de sajnos megromlott egészségi állapotára való tekintettel leszerelték.
Ha egyenesen átvágsz a Porong taván, egy újabb belső tóra érsz, ez az Ispán tava. Nézz szét, lazíts, evezd körbe a tavat. Innen állítólag van egy átjáró még egy következő tóra, ami a Gaznyilas névre hallgat. Nekem egyelőre nem sikerült megtalálnom, de még nem adtam fel!
Hátra arc, irány újra a Kis-Tisza. Megyünk rajta tovább, vagyis jobbra. Nyári hétvégéken ez a szakasz elég forgalmas, figyelj a motoros hajók által keltett hullámokra. És igyekezz ne az egyik parttól a másikig csalingálni, cél a jobb oldalon maradás.
Közben keresd a következő útjelzőt, Duhogó felirattal. A táblánál a Kis-Tiszából jobbra kiágazik egy csatorna, ami egy idő múlva majd visszacsatlakozik, így egy D betű alakú hurkot ír le. A hurok hivatalos neve: Gólyaorr. Ide bemegyünk, tehát a Duhogó táblánál végy egy éles jobb kanyart. Ha nem találod a táblát a fák között, az sem baj: az első lehetőségnél fordulj jobbra. Egy, még az előzőnél is kisebb, fásabb, egészen dzsungel-szerű csatornára érsz.

golyaorr.jpgA Gólyaorr

A Gólyaorr közepénél jobbra nyílik egy átjáró a Duhogóra. Eleinte egészen megoldhatónak tűnik, de aztán jön a kihívás, a harc a nádassal, egy kanyargós keskeny ösvényen. A kenu még csak-csak elfér, de az evező már nem nagyon. Légy kreatív, oldd meg valahogy.
A nádas végén találod a Duhogót. Fákkal szegélyezett nyugalmas kis tó, ami abból az időből marad itt, mikor a Tisza még ezen a helyen folydogált. A tündérfátyol, sulyom, tündérrózsa, vízitök, és a hínár nyár végére egészen benövi.
Ez az út vége, kis bámészkodós lazítás után az eddigi útvonalon indulhatsz vissza.

kis-tisza2.jpgPihenő a Kis-Tisza partján

Ehhez a túrához van egy extra ajánlatom, a Tisza-tavi Vízi Sétány. Ha már erre jársz, ne hagyd ki! Még indulás előtt vegyél jegyet a Fűzfa kikötőben. Nyári hétvégéken a sétányon lehet a jegyet megváltani: kérdezz rá a kikötőben. Szólj, hogy kenuval mész, nem kérsz szállítást, csak szeretnél a sétánynál kikötni, és végigjárni.
Amikor visszafele úton a Kis-Tiszáról befordulsz a két sorban álló nádcsomók közé, akkor a nádas végén ne a kikötő felé vedd az irányt, hanem fordulj kb. 45 fokban balra. A nagy nyílt vízfelület bal oldali sarkánál van egy árjáró a felszínen úszó növényzeten át, és a két nádas között megtalálod a sétány kikötőjét.
Pallókon sétálhatsz a víz felett, a madármegfigyelő kunyhókból tanulmányozhatod a környéken lakó szárnyas és uszonyos jószágokat. És van egy kilátó is a Kis-Tisza felőli végén.

A térképért katt ide.
A túra hossza 9,5 kilométer. Lassan, nézelődve is simán belefér 3-4 órába. Plusz a sétány 1,5 km séta, erre is szánj legalább egy órát.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kenuval-a-tisza-tavon.blog.hu/api/trackback/id/tr714725541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása