Tiszafüred környéki túra
2019. március 28.

Tiszafüred környéki túra

Lehet, hogy nem vagyok nagyon profi a neten böngészésben, de azért elég jól megy, előbb-utóbb megtalálom, amit keresek. Viszont Tisza-tavi kenus útvonalakról részletes, térképes leírásokat meglehetősen keveset találtam. Az elmúlt évek során begyűjtöttem az infókat saját magam: sokfelé eveztem a tavon, először csak az ismertebb helyeken, aztán elvadult dzsungelben, alig járható nádasokban is próbálkoztam. Közben folyamatosan rajzolom a térképeket, hogy merre jártam. Ezekhez hasonlók nekem az első néhány kenus túrámon jól jöttek volna. Hátha ezzel más is így van, ezért közkinccsé teszem.

Most egy elég rövid, kezdő próbálkozóknak, kisgyerekeseknek is megfelelő útvonalat mutatok. A kikötők környékén maradunk, így ha meggondolod magad, akkor is gyorsan földet lehet érni. Viszont elég változatos, látványos, tapasztalatom szerint gyerkőcnek sem unalmas.
Extrák az útvonalon: víz fölött összeboruló fák, már unalmasan sok tündérrózsa, homokos föveny egy kis strandoláshoz, kanyargós nádlabirintus, fotózásra váró madarak csapatostól.

img_20180823_140128.jpgAz Örvényi-morotva

Indulási pont lehet Tiszafüreden a Horgászcentrum, vagy az Albatrosz kikötő, az útvonal mindkettőt érinti. Ha az Albatroszból indulsz, akkor a kikötőből indulj el jobbra (ha hátad mögött a kikötő, és előtted a víz, akkor jobbra). A kikötőből kiérve jobb kéz fele egy öböl, a kutyastrand nyílik. Itt tarts enyhén balra, majd jobbra kanyarodik a csatorna.
Amikor a nádasból kiérsz, akkor jobb kezednél a szabad strand, előtted egy kis átjáró, balra pedig a csatorna folytatódik, egészen a Tiszáig. Na itt végy egy jobb kanyart, a szabad strand felé. Vigyázz az úszókra, vízibicajosokra. Ki lehet kötni, fent a gáton van néhány büfé.
A strand után jobb kéznél a Horgászcentrum kikötő következik. Kövesd a holtág vonalát, U alakban kanyarodik. Az U betű alja után a jobb parton a Balneum Hotelt látod, mellette egy zsilip. A zsilipen túl a X. öblítő csatorna kezdődik, de most nem arra megyünk, maradunk az U betűn. Itt már nincsenek fürdőzők, inkább csak kiránduló és horgász csónakok; van némi forgalom.

furedi_tunderrozsa.jpgTündérrózsa a Füredi-holtágon

Ne menj el az U betű szárának a végéig (vagy ha igen, akkor fordulj majd vissza). A két szárat összeköti egy kisebb csatorna, ide fordulj be, balra. Az összekötő végén visszaérsz a szabad strand kezdeti pontjához. Most jól körbekerültük a kaland-szigetet. Itt végy egy éles jobb kanyart, be a Füredi csatornába, irány a Tisza.
A csatorna két partja nádas, fás, gyönyörű zöld, és rengeteg tündérrózsa virágzik. A túlsó végén egy zsilip lesz majd, azon túl pedig az élő Tisza. Útközben célszerű néha balra is nézegetni, ugyanis bal oldalon van egy jól elrejtett kicsi átjáró a fák között, ahova majd visszafele bevisz ez az útvonal, de a másik irányból nem lesz könnyű megtalálni a bejáratot. Segít, ha már most megnézed, hol kell majd bekanyarodni.

furedi-csatorna2.jpgFüredi-csatorna

Szóval, evezz végig a csatornán, közben legeltesd a szemed, pihentesd az agyad, fotózz sokat. A végén menj át a zsilipen. Előtted a Tisza, jobbról balra folyik. Szemben nyílik a Kis-Tisza, Poroszló felé. De most nem megyünk tovább, közvetlenül a zsilip után jobb kéznél egy homokos föveny található. Itt könnyen ki lehet kötni, érdemes pihenni egyet. Ez a hely a Kisfüredi-fok névre hallgat. Elég sokat ismerik, használják, nyári hétvégéken elég nagy lehet a tömeg. Sajnos néha egy-egy hajó akkora lendülettel megy el a közelben, hogy az általa keltett hullámok teleloccsantják vízzel a kikötött csónakokat. Érdemes a kenut jól felhúzni a partra.
A csatorna és a Tisza kereszteződésénél a meder lassan mélyül, és (általában) kemény homokos az alja, akár kicsi gyerekkel is lehet fürödni egyet.
Pihenés, lábnyújtóztatás után indulj el a zsilipen át vissza, Tiszafüred felé. Olyan 500 méter után, jobb oldalon nyílik a kicsi, eldugott átjáró, amit idefele úton már jól megjegyeztél. Ez köti össze a Füredi csatornát és az Örvényi-morotvát. A bedőlt fa gyökerei között egy krokodil őrzi a bejáratot, vigyázz vele :)
Ez az összekötő csak pár méter széles, fölötte a fák ágai összeérnek, alul-felül zöld, árnyékos. Az árnyék sajnos szúnyogokkal jár! De különlegesen gyönyörűséges a hely, kár lenne miattuk kihagyni. Ha nem állsz meg, akkor nem esznek meg nagyon.

arnyekos_csatorna.JPGA Füredi-csatornát és az Örvényi-morotvát összekötő kis csatorna

Amikor kiérsz a fák alól, akkor jön a következő meglepi: enyhe bal kanyarral bemegyünk a nádasba. A rés a két nádfal között meglehetősen keskeny, és jó nagyokat kanyarog. Csak szépen lassan haladj. Persze, a profiknak ez meg sem kottyan, de kezdőként lehet, hogy néhányszor bekukkantasz a nád közé.

orvenyi_morotva_nad.jpgÚt a nádasban az Örvényi-morotván

A nád-szerpentin után az Örvényi-morotvára érsz ki. Tartsd az irányt, és hamarosan meglátod magad előtt a szárazföldet. De addig még rengeted tündérrózsa, és még több madár vár rád: sirályok, csérek, szárcsák, bakcsók, fattyúszerkők, gémek, kócsagok, vízityúkok. Ha pihennél, vagy fürödnél még egyet, akkor veled szemben a parton van egy stég. Akár ott, vagy a parton is könnyen ki lehet kötni. (Update: a stég már nincs, csak a parton lehet kikötni.)
Aztán a következő megálló már az Albatrosz lesz. Ha nem kötöttél ki, akkor az Örvényi-morotva végén, még mielőtt nekikoccannál a partnak, fordulj balra. Ha kikötöttél, és a partról indulsz, akkor jobbra indulj (mögötted a part, szemben a morotva, jobbra az Albatrosz). Ezen a szakaszon sokan pecáznak, ha lehet, ne nagyon zavard őket: ne menj közel a parthoz, nehogy beleakadj a zsinórjukba. Kicsit beljebb haladj. Hamarosan meglátod a kikötőt, és a túlsó végén a mólót, ahonnan indultál.
Parkolj be, pakold ki a holmidat, eveződet, aztán az egyensúlyra ügyelve szállj ki. A kenut húzd fel a partra, ha tudod. Ha nem, akkor kérj segítséget a személyzettől.

És mivel egy kép többet mond minden szónál, íme a térkép.
Ez az útvonal kb. 6,5 kilométer. Ha cikkcakkban közlekedsz, akkor kicsit több. Tényleg rövid, még sok nézelődéssel és kiszállással is belefér néhány órába, max. fél napba. Vannak kicsit forgalmasabb szakaszai, de a látvány kárpótol.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kenuval-a-tisza-tavon.blog.hu/api/trackback/id/tr2814720553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

]{udarauszkasz 2019.03.28. 21:37:21

"Persze, a profiknak ez meg sem kottyan, de kezdőként lehet, hogy néhányszor bekukkantasz a nád közé." :))
En a Szigetkozt szoktam jarni, tengeri kajakkal, tavaly kis Sit-on Toppal:) A Sit-on Top valahogy alkalmasabbnak tunik, az 5 meteres nagykajak eleg technikas mar a nadasban:D A Zatonyi-Duna nagyon rulz tud lenni a nagy nyari melegben, ilyen, pl: www.youtube.com/watch?v=latlx9gzLws
Szivet melengeto igy a hosszu tel utani ebredezo tavaszban:))

Pöcörő 2022.08.09. 21:26:18

Hálás köszönet ezért a bolgért! Rengeteg alapos munka van benne!
Neked köszönhetően nyugodt szívvel merek nekivágni a túrázásnak egy 12 fős, kisgyerekekkel (is) tarkított csapattal ;)
süti beállítások módosítása