Tiszaörvény - Óhalász túra
2019. április 06.

Tiszaörvény - Óhalász túra

Az evezés, és az agyat pihentető nyugalom mellett a mai extra ajánlatom: egy valaha volt falu a tó közepén, a falu melletti elárasztott erdő vízalatti maradványai, a tó felszínén álldogáló madarak, fekete vízen porcelán-fehér tündérrózsa mezők, a Poroszlói medence látványa három kilátóból, és opcionális programként egy kis sárdagasztás gumicsizmában.

A kiindulási pont a Szabics kikötő Tiszaörvényben. Nagyon jó minőségű kajakokat, kenukat lehet náluk bérelni, a tartozék felszerelés is kiváló, a túravezetőik profik. Miután megszerezted a járműveket, indulj el a kikötőből a Tiszán folyásirányban: ha a hátad mögött van a kikötő, akkor balra. Hamarosan következik az első jobb oldali ág, a VI. öblítő csatorna, fordulj be. Evezz át a zsilipen, cél a csatorna túlsó vége. Mikor a csatorna a Poroszlói medencébe torkollik, akkor a jobb oldalon köss ki. Itt a földsáv csücskén található a Tündérfátyol torony, a túra első kilátója. Ha föntről szétnézel, akkor hátad mögött a Tisza, és a VI. öblítő, ahonnan jöttél. Előtted a Poroszlói medence, kissé jobbra a távolban látszik Poroszlón az Ökocentrum jellegzetes, dupla csúcsos tornya. Egészen jobb oldalon a nád közötti árjáró a Szilas fok, azon túl a Borzonat nevű morotva. Bal kezednél pedig az Óhalászi sziget, erre megyünk majd tovább.
Vízre szállunk, és balra megyünk (ha mögötted a VI. öblítő). Maradj a bal oldali növényzet, majd a nádas szélén, vagy legalábbis ne veszítsd szem elől.
Ahol most jársz, az régen egy erdő volt, vagy inkább egy fás legelő, ahol nem volt annyi fa, hogy a tó kialakításakor megérje kitermelni, ezért minden lacafacázás nélkül elárasztották vízzel. Fástól, mindenestől. Óvatosan evezz (főleg szeles időben, hullámok esetén), mert a fák törzse még most is ott van a víz alatt, nehogy nekimenj valamelyiknek. A víz fölötti rész már elkorhadt (volt rá csaknem 40 éve), de a víz alatt a lebegő iszap szemcsék megtelepednek a fa pórusaiban, és konzerválják a vízben levő részét. Így a fák maradványa pont a víz szintjéig ér. A madarak rászállnak ezekre a tuskókra, és úgy tűnik, mintha a víz felszínén álldogálnának.

siraly.jpgSirály álldogál a vízalatti fatuskón

Télen, ha jó vastag a jég, akkor gyalog is meg lehet látogatni ezt a helyet. Minden évben késő ősszel csökkentik a vízszintet a tavon, a téli vízszint kb. 120 centivel lentebb van, mint nyáron. Ezért a famaradványok jócskán kilógnak a vízszint fölé, és látszik az egész erdő, mint a jég alól kinyúló kezek. A Szabics kikötőből is szerveznek erre jégtúrát, velük biztonságosan sétálhatsz ott, ahol nyáron eveztél.

fatuskok_telen.jpgEzek vannak nyáron a víz alatt

Haladj a bal oldali nádas mellett, amíg egy kis átjárót nem találsz a nádfalban. Útjelző is van a bejáratnál: a szokásos piros-narancs színű, alatt kék tábla fehér felirattal. Minden tábla ilyen a Tisza tavon a túraútvonalak mentén.
Ahova most bemész ez az Óhalászi holtág. Igazából nem is holtág, hanem morotva. Mi a különbség? A holtág egy tó, ami folyóból lett, és már nincs összeköttetése a folyóval. A morotva is a folyó maradványa, de nincs teljesen elvágva tőle, valami kisebb-nagyobb csatorna összeköti vele. Szóval, az Óhalászi holtág egy morotva. Mivel valaha ez itt a Tisza volt, ezért nagyon mély. A színe egészen sötét, majdnem fekete. A két oldalát öreg fák szegélyezik, és itt található a tó legnagyobb kiterjedésű tündérrózsa mezője. Nézz szét, evezgess el a végéig, aztán menj vissza a kis átjárón keresztül.

ohalaszi_tunderrozsa.jpgFekete vízen fehér tündérrózsa

Az átjáróból fordulj balra. Innen már lehet látni a következő kilátót. Van előtte egy kis móló, könnyen ki tudsz kötni. Ez az Óhalászi sziget. Itt valaha volt egy falu. A Tisza elég gyakran elöntötte ugyan őket, de alkalmazkodtak. Egyszer aztán elpusztult az összes ház, és ők kiköltöztek. Lőrinc püspök adott nekik a letelepedéshez területet, ez ma Újlőrincfalva. A szigetet benőtte az akác, de a bozótos mélyén még lehet kisebb maradványokat találni

ohalasz_maradvany.jpgÓhalász falu maradványai

A kilátóból ismét megcsodálhatod a Poroszlói medencét. Az úszással óvatosan, a sziget előtt régen egy morotva volt, mély a víz. Ahol a famaradványok vannak, és a Tündérfátyol toronynál sokkal sekélyebb, és ebből következően melegebb is.
Ez volt a túra legtávolabbi pontja, visszafordulunk. Irány a Tündérfátyol kilátó.

Nomármost, innen két lehetőségünk van a visszafele útra. Hogy melyiket válaszd, arról még indulás előtt kérdezd meg a kikötőben valamelyik túravezetőt. Az egyik lehetőség ugyanis, hogy a VI. öbítő torkolata után tovább mész egyenesen, a Szilas fokon, majd a Borzonaton át, a Tiszavirág tanösvény kis csatornájára, majd innen a kenut átemelve becsobbansz a Tiszába, és pont a Szabics kikötővel szemben találod magad. Ez tavasszal jó ötlet, nyár végén már kevésbé. A Borzonatot nyár végére annyira benövi a sulyom, hogy kész kínszenvedés lenne benne evezni. Kérdezd meg indulás előtt a kikötőben, hogy a Borzonat, és onnan a Tisza felé vezető kis csatorna a Tiszavirág tanösvény mellett, mennyire van sulyommal benőve, járható-e? Ha nagyon gazos, akkor Óhalásztól ugyanazon az útvonalon menj vissza a kikötőbe, ahol jöttél.
De ha a túravezetők szerint járható, akkor jöhet a következő kérdés. Ha szeretnéd, sétálj végig a Tiszavirág tanösvényen. Alapból a kikötőben lehet rá befizetni, és motorcsónakkal átvisznek a Tisza túloldalára, onnan indul. De te most már kapásból a túloldalon leszel, szállítást nem kérsz, de szeretnéd megnézni a tanösvényt. Hogy teljes jegyért, vagy kapsz kedvezményt, azt nem tudom, de majd kiderül. Indulás előtt erre is kérdezz rá, vegyél jegyet.

Ha a Borzonat járható, evezhető, akkor Óhalászról visszafele a VI. öblítőbe ne fordulj be, menj el a Tündérfátyol kilátó benyúló földsávja előtt, tartsd az irányt. Hamarosan egy nádfal előtt találod magad, de van rajta átjáró: útjelző tábla jelöli. Ez a Szilas fok. Menj át a nád túloldalára a fokon keresztül. Maradj a víz jobb oldalán, kövesd a jobb oldali nádfalat. Amikor a nádasnak vége, akkor már csak a sulyom marad a jobb kezednél. Itt még evezni kell egy kicsit, aztán ha jobbra nézel, akkor a nádszigetek között látsz egy átjárót: menj át, és azonnal fordulj be jobbra. Ez a rész a Borzonat, ez szokott nyár végén járhatatlan lenni, teljesen benövik a növények.
Innen már nem vagyunk messze, ha előre nézel, a fák között talán látszik a következő kilátó, a Gémek tornya. A Borzonat egy kis szűk, pár méter széles csatornában folytatódik. Ennek a partján keress kikötésre alkalmas helyet,
Lábnyújtóztatásként sétálj végig a Tiszavirág tanösvényen. Külön, csak szárazföldi programnak is javaslom: ilyenkor a kikötőből áthoznak motorcsónakkal. A Gémek tornyából remek a kilátás a Borzonatra, a fahídon túl, az ártéri erdőben tett séta végén, a Göbe tavon vannak kikötve halászcsónakok, szabad felhasználásra, mehetsz vele egy kört. Május végén, június elején érdemes erre járni, akkor virágzik a tündérrózsa, a Göbe tele van vele.
Ne hagyd ki a Pákász tanösvényt se! Ez a Tiszavirág útvonaláról nyílik, egy kis plusz kerülő. Ugorj gumicsizmába (ki vannak rakva az út szélén), húzd át magad a kötélre kötött csónakon, fogj egy bukdácsoló botot, és irány a mocsár, tapasztald meg, hol, és hogyan éltek a pákászok! Nyakig sárban, csúszós, lápos területen visz az út. Persze ez benne a legjobb :)

A pihentető séta után már csak egy kisebb erőpróba van hátra. A csatorna majdnem a Tiszáig ér, de csak majdnem. A végén ki kell venni a kenut, és egy pár méteren kézben átvinni a Tiszára. Éppen a kikötővel szemben érsz vizet, már csak át kell evezni a túloldalra.

Itt a térkép, bejelöltem a Tiszavirág, és a Pákász tanösvényt is. Az útvonal kb. 11 km.

Update: A Tiszavirág kilátót lebontották. Az Óhalászi még megvan, de előtte a stég elég vacak állapotú.

gobe_csonak.jpgHalászcsónakok a Tiszavirág tanösvény végén, a Göbe tavon

A bejegyzés trackback címe:

https://kenuval-a-tisza-tavon.blog.hu/api/trackback/id/tr7414735067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása