Poroszló - Tündérfátyol torony túra
2019. április 25.

Poroszló - Tündérfátyol torony túra

Vízimadarak és tündérrózsák hada a Kis-Tiszán, lakatlan sziget páratlan kilátással a Csapói-Holt-Tiszára, átkelés a nagy vízen végtelennek tűnő tündérfátyol mezők között, majd egy átjáró, amiről megtudjuk, hogy mitől Szilas, és mitől fok. Hab a tortán: a Tisza-tó legnagyobb tündérrózsa mezője.

Indulásként szerezz valami vízi járművet Poroszlón; a térkép a Fűzfa kikötőből mutatja az útvonalat.
A kikötőből indulj jobbra (ha a partnak háttal vagy), haladj a parttal párhuzamosan, menj el a szabadstrand, majd a kikötő mellett. A bal oldali nádasban nyíló résbe beevezel, és előtted van a Kis-Tisza. A bal oldali ág Tiszafüred felé megy, a jobb oldali Sarud felé. Ez utóbbit válaszd, ki van táblázva. A tündérrózsák június közepétől nyílnak, de még nyár végén is találsz néhányat a Kis-Tisza két partján.

kistisza.JPGKis-Tisza

Az első elágazásnál balra térj le, majd két kanyar után egy szélesebb vízfelületre érsz: ez a Csapói-Holt-Tisza. A rengeteg fattyúszerkő, sirály, és egyéb vízi madár mellett figyeld a jobb oldali nádast: egy kicsit rozoga stéget rejt. Itt ki lehet kötni, kicsit kinyújtani a lábadat, és ha bemész a szigetre, egy kilátót is találsz: ez a Fattyúszerkő torony.
Pihenj rá a következő szakaszra, töltsd fel magad energiával, mert most egy hosszabb evezés következik: átszeljük a Poroszlói medencét. A stégről elindulva folytasd az utat tovább a Csapói-Holt-Tiszán, maradj a jobb oldali nád mellett. Ahol a nádfal megszakad, ott menj át a nádas túloldalára. Amit magad előtt látsz, az a Poroszlói medence. Mivel ez egy nagyobb, nyílt vízfelület, ezért szeles időben, kezdő kenusoknak nem javaslom: a hullámok miatt nehezebben lehet haladni. Ha a vízen ér a vihar, akkor igyekezz a nádas közelében, szélvédett helyen maradni. Vész esetén hívd a vízi rendőrséget, vagy a kikötőt.
Hogy ne tévedj el a nyílt vízen, és tutira megtaláld a következő tájékozódási pontot, ezért maradj a bal kezednél levő nádas közelében, vagy legalábbis ne veszítsd szem elől, haladj vele párhuzamosan. Nyár végén ezt a részt már eléggé benövi a tündérfátyol: gyönyörű sárga szőnyeg, csak piszok nehéz benne evezni, úgyhogy kerüld ki inkább. Mondjuk egy fotó erejéig azért érdemes megküzdeni vele.

p8280025.JPGTündérfályol, végtelen mennyiségben

A horgászoknak köszönhetően errefelé rendszeres a csónak forgalom, így aztán van egy "kitaposott" ösvény a nádassal párhuzamosan. Ez nekünk most pont jól jön, maradj rajta, tartsd az irányt. Amikor a nádas elfogy bal kéznél, akkor veled szemben már látszik a következő pihenőhely: egy benyúló földnyelv végén a Tündérfátyol torony. Könnyen ki lehet kötni, úszhatsz is egyet (ez a rész elég sekély).

p8280021.JPGKikötés a Tündérfátyol toronynál

A földnyelv előtti rész régen egy fás legelő volt, amit simán csak felöntöttek vízzel, amikor a tavat kialakították. A fák törzse még most is ott van a víz alatt. Óvatosan evezz (főleg szeles időben, hullámok esetén), nehogy nekimenj valamelyiknek. A víz fölötti rész már elkorhadt (volt rá csaknem 40 éve), de a víz alatt a lebegő iszap szemcsék megtelepednek a fa pórusaiban, és konzerválják a vízben levő részét. Így a fák maradványa pont a víz szintjéig ér. A madarak rászállnak ezekre a tuskókra, és úgy tűnik, mintha a víz felszínén álldogálnának. Ha fotóznál, akár a vízben gyalogolva is megközelítheted őket (de azért csak óvatosan, lehetnek mélyebb részek, ne merítsd meg a gépedet!).

Innen háromféle javaslatom van. Ha most visszamész ugyanazon az útvonalon, ahol jöttél, akkor kb. 15 km lesz a túra. Ha visszafele a Fattyúszerkő toronyig a Szilas fokon keresztül, a nádas másik oldalán evezel vissza, akkor 16 km. De ha érzel magadban még egy kis energiát egy 4,5 kilométeres plusz kitérőre, és még több tündérrózsára vágysz, akkor látogasd meg az Óhalászi holtágat.

Nézzük előbb az Óhalászi, kiegészítő túrát:
A Tündérfátyol toronytól balra indulj tovább, és haladj a bal oldali nádas mellett, amíg egy egészen kicsi átjárót nem találsz a nádfalban. Útjelző is van a bejáratnál: a szokásos piros-narancs színű, alatt kék tábla fehér felirattal. Minden tábla ilyen a Tisza tavon a túraútvonalak mentén.
Ahova most bemész ez az Óhalászi holtág. Igazából nem is holtág, hanem morotva. Mi a különbség? A holtág egy tó, ami folyóból lett, és már nincs összeköttetése a folyóval. A morotva is a folyó maradványa, de nincs teljesen elvágva tőle, valami kisebb-nagyobb csatorna összeköti vele. Szóval, az Óhalászi holtág igazából egy morotva. Mivel valaha ez itt a Tisza volt, ezért nagyon mély. A színe egészen sötét, majdnem fekete. A két oldalát öreg fák szegélyezik, és itt található a tó legnagyobb kiterjedésű tündérrózsa mezője. Nézz szét, evezgess el a végéig, aztán menj vissza a kis átjárón keresztül.

ohalaszi-holt-tisza.jpgÓhalászi holtág

Az átjáróból fordulj balra. Innen már lehet látni a következő kilátót. Van előtte egy kis móló, könnyen ki tudsz kötni. Ez az Óhalászi sziget. Itt valaha volt egy falu. A Tisza elég gyakran elöntötte ugyan őket, de alkalmazkodtak. Egyszer aztán elpusztult az összes ház, és ők kiköltöztek. Lőrinc püspök adott nekik a letelepedéshez területet, ez ma Újlőrincfalva. A szigetet benőtte az akác, de a bozótos mélyén még lehet kisebb maradványokat találni
A kilátóból ismét megcsodálhatod a Poroszlói medencét. Az úszással óvatosan, a sziget előtt régen egy morotva volt, mély a víz. Ez volt a túra legtávolabbi pontja, visszafordulunk. Irány a Tündérfátyol kilátó.

A Tündérfátyol toronyból egy picit módosított útvonalon is vissza lehet evezni Poroszlóra. Ha a toronyból lenéztél, akkor (ha előtted van a medence nyílt felülete), jobb kezednél a nádas végénél látható egy átjáró a nádfalban. Vagyis a földnyelvről indulj jobbra. Hamarosan a nádfal előtt találod magad, de van rajta átjáró: útjelző tábla jelöli. Ez a Szilas fok.

A fokokat régen arra használták, hogy a megáradt Tisza vizét az árterületekre ezeken a fokokon keresztül engedtél be aztán ki. A morotvákat, ártereket és a Tiszát szegélyező magas partokat kisebb-nagyobb nyílások, alacsonyabb átjárók szakították meg, ezek a fokok. Amikor a folyó áradt, akkor ezeken keresztül beengedték a Tisza vizét. Amikor az ár levonult, akkor nem engedték vissza a vizet a folyóba, hanem a fokoknál gátakkal visszatartották. Vizestől, és halastól: így a morotvákban halászni tudtak. A sekélyebb, laposabb részeken is megtartották a vizet egy darabig, aztán a fokon keresztül leengedték, és gazdálkodásra használták az iszappal felturbózott földeket. Így csökkentették az árvíz hatását, javították a föld minőségét, és a halak szaporodásának is kedvezett a sekély helyeken megmaradó víz. Az óhalásziak is ezt csinálták: fokgazdálkodtak, csak akkor ők még nem tudták, hogy ezt így hívják.
Nos, ezért fok. És miért Szilas? Mert szilfák nőttek a környéken.

Szóval, húzz át a Szilas fokon keresztül (tábla jelzi, Szilas fok felirattal). Maradj a víz bal oldalán, kövesd a bal oldali nádfalat. Nagy ívben balra kanyarodik a nádas vonala, kanyarodj vele együtt te is, innen már a Csapói-Holt-Tiszán vagy. Tartsd az irányt, egy idő múlva megtalálod az átjárót a nádasban, ahol idefele átmentél a Poroszlói medencére (most ne menj át :)), majd a Fattyúszerkő torony előtti stéget. Innen már ismerős az útvonal: ugyanott menj vissza, ahol idefele jöttél: a Csapói végén jobb kanyarral a Kis-Tisza, majd a szabadstrand, és a kikötő következik.

pa290007.JPGTündérrózsa

A Poroszló (Fűzfa kikötő) - Tündérfályol torony útvonal oda-vissza 15 km. Ha visszafele a Szilas fokon keresztül mész, akkor 16 km. Az Óhalászi kitérő még plusz 4,5 km.

Update: A Tiszavirág kilátót lebontották. Az Óhalászi még megvan, de előtte a stég elég vacak állapotú. A Szilas foktól nem messze viszont van egy új kilátó: a Küszvágó csér névre hallgat.

Térképért katt ide.

A bejegyzés trackback címe:

https://kenuval-a-tisza-tavon.blog.hu/api/trackback/id/tr2914786536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása