Tiszafüred - Poroszló túra
2019. május 06.

Tiszafüred - Poroszló túra

Most az előzőeknél egy kicsit hosszabb útvonalat mutatok, egész napos programnak kiváló. Amivel garantáltan találkozni fogsz út közben: a tündérrózsák levelein fészkelő csérektől zajos morotva, bedőlt fák egy vadregényes kis csatornán, végtelen, sárga tündérfátyol mezők, zöld nádfalak között kanyargó Kis-Tisza. Pihenésként kiköthetsz egy kilátónál, a szabad strandon, és a Tisza egyik homokos fövenyén. Jöjjenek a részletek!

Tiszafüredről indulunk, az útvonalat az Albatroszból írom le. A kikötőből balra indulj el (ha hátad mögött a part, akkor bal kezed felé). Amikor a kis csatorna a jobb oldaladon kiszélesedik, akkor az Örvényi morotvára értél. Itt mindig nagyon sok vízimadarat lehet látni a tündérrózsák között: sirály, csér, gémek, kócsag, szárcsa, vízityúk, vöcsök félék.

szarcsak_orvenyi-morotva.jpgSzárcsák, sirályok, és tündérrózsák az Örvényi morotván

Tartsd az eddigi irányt, evezz a parttal párhuzamosan, de ne túl közel a horgászokhoz. Amikor a morotva ketté ágazik, akkor tarts jobbra, be a keskeny, árnyas, nyugodt kis csatornába.

bekalencsevel_benove.jpgNem rét, víz! Csak a rucaöröm benőtte.

Ezt az oldalágat nyár végére teljesen benövi a rucaöröm. Sokkal jobb, mint a sulyom, mert nincs gyökere, nem is ágas-bogas, ezért egészen jól lehet rajta evezni. De ha nem akarsz vele küzdeni, akkor inkább válaszd mégis a bal oldali ágat. Ugyanoda jutsz mindkettőről: a Kormorán kikötőhöz. A kikötőnél menj át a híd alatt, innen pár evezőcsapás, és kiérsz a Tiszára. Ott fordulj balra. Ha eddig nem vetted fel a mentőmellényt, akkor most tedd meg: elég forgalmas lesz egy darabig.
A Tiszán a jobb oldalon haladj: egyrészt így szabályos, másrészt praktikus is, ugyanis jobbra fog nyílni a VI. öblítő csatorna, ahova majd bemegyünk. A Tiszától egy zsilip választja el, vannak rajta feliratok, meg fogod ismerni. Úgy a csatorna felénél van egy keskeny oldalág jobbra, ide fordulj be. Kicsit elhagyatott, bedőlt fákat kerülgetve zöld falak között teljes nyugalomban evezhetsz, tiszta romantika.
A végén a Poroszlói medencére érsz ki. Tartsd az irányt! Jobbról melletted a nádasban az átjáró a Szilas fok névre hallgat, tábla jelzi. Ne menj át rajta, maradj a nádas bal oldalán. A nád szélénél általában pecások ülnek csónakokban, tarts tőlük távolságot, ne zavarjátok egymást. A horgászoknak és egyéb csónakoknak köszönhetően a nádassal párhuzamosan a vízinövények között van egy tiszta ösvény, pont jó helyen, maradj ezen. Nyár végén ezt a részt már eléggé benövi a tündérfátyol: gyönyörű sárga szőnyeg, csak piszok nehéz benne evezni, úgyhogy inkább kerüld ki a nagy sárga foltokat.

hattyuk.jpg"Hat-tyúk" a Poroszlói medencén, a VI. öblítő csatorna végénél

Ezen a szakaszon hosszú ideig nyílt vízen evezel, erős szélben nagyobb hullámok is lehetnek, légy óvatos! Szeles idő esetén válassz inkább másik útvonalat: olyat, ami nem nyílt medencéken, hanem kisebb csatornákon halad.
Maradj tehát a tündérfátyol mezők közötti keskeny ösvényen, haladj a jobb oldali nádfallal párhuzamosan. Amikor lesz egy nagyobb nyílás a nádfalban, ott egy jobb kanyarral menj át a túloldalra. Előtted keresztben a Csapói-Holt-Tisza terül el, itt balra fordulj. Na, most leírtunk egy S betűt (vagy inkább integrál jelet), így az előző nádas folytatása most a bal oldaladra került. Ne hagyd, hogy a csérek eltereljék a figyelmedet, lesz egy pici móló balról, a nád szélén, keresd meg. Köss ki, pihenj egyet. Sétálj be a szigetre, van itt egy kilátó, Fattyúszerkő torony a neve.
Kis nyújtózkodás után menj tovább a Csapói-Holt-Tiszán, ami néhány kanyar után a Kis-Tiszába torkollik. Balra Sarud, jobbra Poroszló: itt jobbra fordulj, Poroszló felé megyünk. A víz két oldalán végig a szokásos élővilág, kintről befele ebben a sorrendben: fák, nádas, horgászok, tündérrózsa, vízimadarak. A vadkacsák megszokták az embereket, egészen közel jönnek a hajódhoz.

kis-tisza.jpgNem is olyan vad kacsák a Kis-Tiszán

Egy jobb kanyar után a Kis-Tisza továbbra is jobbra, U alakban folytatja az utat, de bal kéznél megszakad a nádas, ki lehet belőle evezni. Most értél majdnem az út feléhez. Innen két lehetőséget ajánlok. Egyik: ha nem vagy fáradt, akkor maradj a Kis-Tiszán, enyhe jobb kanyarral haladj tovább Tiszafüred felé. De ha pihennél egyet, esetleg ennél, innál, akkor válaszd a másik lehetőséget: ha balra mész, ki a Kis-Tiszáról, akkor hamarosan Poroszlóra érsz. A parton kikötők, aztán a szabad strand következik. Itt meg lehet állni egy kis lazításra, úszásra. A gát túloldalán van mosdó (fizetős), étterem, a parton büfé. Pihenő után vissza kell jutni a Kis-Tiszára. A strandról balra indulj (hátad mögött a part), és amikor a jobb oldali nádasban találsz egy átjárót (a vízi sétány kikötője is itt van), akkor evezz át. Egy nyílt vízre érsz ki, aminek a túloldalán balra előtted van a távolban néhány kisebb nádsziget. Közelebbről látszik, hogy szépen, két sorban vannak elrendezve, és mutatják az utat: menj végig közöttük, így kiérsz a Kis-Tiszára. A legtöbb motoros kiránduló hajó is arra tart, ha bizonytalan vagy, akkor figyeld merre mennek, és kövesd őket. A Kis-Tiszára kiérve fordulj balra.

kis-tisza2.jpgKis-Tisza

Most elég hosszan a Kis-Tiszán maradunk, egy jó darabig nem kanyargunk sehova. Sajnos, nyári hétvégéken ez az útvonal forgalmas lehet, kisebb-nagyobb motorcsónakok elég gyakran járnak erre. Általában figyelnek a kenusokra, de néha előfordul, hogy simán elhúznak a közeledben, mintha ott sem lennél. Nem lassít, nem megy távolabb. Szerencsére ez tényleg ritka, de azért légy óvatos, fordulj rá a nagyobb hullámokra, nehogy felborítson.
Egy idő múlva lehet hallani a közúti forgalom zaját: itt egészen közel vagy a 33-as úthoz. A zsilip után egy íves jobb kanyarral eltávolodsz tőle.
Hamarosan az élő Tisza kereszteződés következik. Ez itt elég népszerű hely, gyakran találkozhatsz vízisíelőkkel, flyboard-dal, jetskivel, jachtokkal. És bár kamionszállító kompot, vagy konténerekkel megrakott óceánjárót még nem láttam, de azért csak óvatosan!
Szemben a Kisfüredi fok nevű homokos, lankás partszakasz található, ahol egy újabb zsilip után a Füredi csatorna nyílik a Tiszából. Olyan, mint egy négyes kereszteződés: a Tiszába itt fut be Poroszló felől a Kis-Tisza, és Füred felől a Füredi csatorna. Menj át a kereszteződésen a Tisza túloldalára, a Füredi csatornához, és köss ki. A zsilip előtti részen a meder lassan mélyül, és kemény homokos az alja, akár kicsi gyerekkel is lehet fürödni egyet. A sekély parton elég sokan napoznak, fürdenek, pecáznak, nyári hétvégéken elég nagy lehet a tömeg a szárazon is, nem csak a vízen. Sajnos néha egy-egy hajó akkora lendülettel megy el a közelben, hogy az általa keltett hullámok teleloccsantják vízzel a kikötött csónakokat. Érdemes a kenut jól felhúzni a partra.

kisfuredi_fok.jpgA Tiszába bedőlt fa pihenő kacsákkal a Kisfüred foknál

A pihenő után indulj tovább a zsilipen át Tiszafüred felé. Ahol most evezel, ez a Füredi holtág, a már ismerős élővilággal: vízitök leveleken sétáló madarakkal, és csónakban gubbasztó pecásokkal.
Amikor magad előtt meglátod a füredi szabad strandot, akkor még előtte fordulj élesen jobbra, és néhány kanyar után máris az Albatrosz kikötőben vagy. Dicsérd meg magad, ma letoltál nagyjából 21 kilométert, és még el sem tévedtél.
Térképért katt ide

A bejegyzés trackback címe:

https://kenuval-a-tisza-tavon.blog.hu/api/trackback/id/tr9414809422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása