Szarvasi-Holt-Körös túra
2019. június 19.

Szarvasi-Holt-Körös túra

Most kivételesen nem a Tisza-tó, hanem a Körös egyik holtága, a Szarvasi-Holt-Körös, más néven a Kákafoki-holtág a helyszín. De a szokásos kellékek itt is maradéktalanul megvannak: kenu, víz, zöld partok, rendkívüli látvány, nem mindennapi élmény, plusz egy extra zuhany út közben.
mocsari_ciprus1.jpgA szarvasi arborétumot Bolza Pál gróf telepítette be a világ minden tájáról származó fákkal és egyéb növényekkel. Többek között mocsárciprusokkal, melyek ma már nem csak az arborétum területén, hanem a várost átszelő Holt-Körösben több helyen is előfordulnak. Igen, a Körösben. Nem a parton, hanem bent a vízben, a sekélyebb részeken. Először sétahajóról láttam őket, és részemről szerelem volt első látásra: a vízből kinövő fák, gyönyörűséges világos zöld lombozattal, és vaskos „talpakkal”. Azonnal kibővült a bakancslistám, és megígértem nekik, hogy fogok én még köztük kenuzni!
arboretum.jpg

mocsari_ciprus4.jpgKenut a Körösvölgyi Látogatóközpontban béreltem. Full extrás a hely: remek állapotú kenujaik vannak, és gyerek méretű mentőmellényt is tudtak adni. Akár szakvezetést is kérhetsz.
A Látogatóközpont stégéről jobbra indulva a holtág egy vadregényes, néhol dzsungel-szerű, fákkal benőtt, kanyargós részére érünk. Ha hosszabb túrát tervezel, akkor lehet tenni egy egész kört is, ugyanis ez egy U alakú holtág, és van egy összekötő csatorna a két szára között. Hogy az összekötő hajózható-e, azt mindenképpen kérdezd meg, ugyanis néha lehet nagyobb szintkülönbség az U szárai között.
Ha csak a ciprusokat szeretnéd megnézni, akkor a Látogatóközpontból balra indulj. Hamarosan eléred az összekötő csatorna kereszteződését. Itt meg kell kerülni egy felszínen úszó hosszúkás gátat, aztán tarts jobbra. A holtágnak ez a része nyaralókkal teljesen be van építve, sokan úsznak, fürdenek, de inkább csak a part közelében. Egy nagyobb bal kanyar után végre feltűnnek a ciprusok! A holtág jobb oldalán már látszik a Víziszínház épülete, előtte egy fából készült gyaloghíd.

szarvas_gyaloghid.jpgÉs most jön a meglepi! A színpad előtt vízi szökőkutak működnek, és a hídról egy vízesés ömlik a Körösbe. De nem csak úgy csepereg, vagy folydogál, hanem nagy nyomással zubog lefelé. És ahhoz, hogy a többi ciprust is elérd, át kell evezni a híd alatt. Persze, lehetne menni a híd széleinél, ahol nincs vízesés, de akkor hol marad a hűsítő kaland! Kár lenne kihagyni! Úgyhogy gyorsulj fel, vegyél nagy levegőt, és hajrá!
Mire a sokk után újra levegőhöz jutsz, már meg is érkeztél: bal kezednél a cél, a mocsárciprusok. Húzzál be közéjük!

mocsari_ciprus3.jpgÓvatosan, a holtágnak ezen a szakaszán sétahajó is közlekedik! Folytathatod az utat a 44-es út hídja alatt, a túloldalon is vannak ciprusok. A híd után, a holtág közepén a millenniumi emlékmű, a jobb partján a Bolza (tudod, az arborétum alapító) kastély, és kicsit odébb a bal oldalon pedig az arborétum található.
Ha már mindent láttál, és lefotóztál, akkor fordulj vissza.

A térképért katt ide!
Ha tejesen körbe kerülöd a holtág összekötő csatorna alatti részét, az kb. 15 km. A térképen ez a piros színű útvonal. Ha csak a mocsárciprusokig szeretnél eljutni (a térképen sárgával jelöltem), az oda-vissza összesen 4 km, még sok nézelődéssel, fotózással, gyaloghídnál kiszállással is max. 1,5-2 órán belül megoldható.
Ha már itt jársz, az állatpark tanösvényét kár lenne kihagyni!

A bejegyzés trackback címe:

https://kenuval-a-tisza-tavon.blog.hu/api/trackback/id/tr114902838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rfbzs 2019.06.21. 08:24:55

A viziút sétahajózás dal is nagyon szép.
süti beállítások módosítása