Poroszló - Szartos túra
2019. július 29.

Poroszló - Szartos túra

Még télen láttam egy fotót egy gémeskútról a Tisza-tóban. Igen, a tóban, ott álldogál benn a vízben. Ezt meg kell nézni!
Na, de hol van? Többször is nekifutottam az infó gyűjtésnek, de gyanúsan kevés leírást, és csak évekkel ezelőtti képeket találtam róla. Helyileg a Dühös lapos délkeleti széle körül lehet, valamelyik benyúló nádsziget mellett. Olyan érzés ez, mint a kincskeresés. Van egy régi, szakadt térképed egy nagy piros X-szel a közepén, de fogalmad sincs, hogy jól gondolod-e a kincs helyét, és ha igen, akkor ott van-e még elrejtve, vagy valaki már kiásta. De a kíváncsiság olyan erősen él benned, hogy muszáj elindulnod. Csak tavaszodna már!
És van még egy késleltető körülmény: ez a Tisza-tavi madárrezervátum területe, ahova februártól június 15-ig, a költési időszakban, még kenuval is tilos a belépés. A madarakat nem zavarjuk, várni kell!
A madárrezervátum szigorúan védett. A szélén kis teljesítményű motorcsónakkal is lehet közlekedni, de a belsejébe csak evezős hajókkal szabad bemenni (azt is csak a költési időszak után). Itt aztán adott a csend, és a nyugalom. Meg annyiféle madár, hogy csak győzd számolni: hattyú, szürke gém, kanalasgém, üstökösgém, bakcsó, kis kócsag, nagy kócsag, barna kánya, kerecsensólyom, sirályok, csérek, és rengeteg kormorán.

Poroszlóról, a Fűzfa kikötőből indultunk. Az egyik túravezető megerősítette hogy tavaly még megvolt a gémeskút, és valóban ott, ahol gondolom. Meglesz az a kincs, hajrá!
A 33-as úttól északra eső terület a Tiszavalki medence, erre fogunk menni. Vagyis a kikötőből balra indulunk, át a híd alatt. A híd túloldala a Dühös lapos nevű terület, egészen a Kerek nádig. A nagy nyílt víz közepén van egy különálló nagyobb nádcsomó, nagyjából kör alakú, na, az a Kerek nád. Ezt vedd célba. Ahogy közeledsz, látni fogsz a nád mellett egy táblát, elég feltűnő pirosas-narancsos színben. Ha még közelebb érsz, és kicsit jobbra nézelődsz, akkor további piros foltok tűnnek fel: a medencén keresztben van egy táblasor. Ez jelzi a Dühös lapos végét. A halak számára vermelő kíméleti terület, télen itt nem szabad pecázni, ezért van bejelölve a széle. Nekünk ez most éppen jól jön. Kövesd a táblasort, pontosan a gémeskúthoz visznek. Vagyis a Kerek nádtól tarts jobbra, és kb. a negyedik tábla közelében már lehet látni a kút ágasát (a függőleges oszlopát). Mintha egy kiszáradt fa állna a nád szélén.

img_3134.JPGA gémeskút, és az ő tükörképe.

De mit keres egy kút a tóban? A Dühös lapos valamikor egy legelő volt, ennek a szélén állt a gémeskút. Aztán a területet felöntötték vízzel, a kút meg derékig vízbe került. De jól bírja, ugyanis a tavat vagy 40 éve hozták létre. Ha közelebb érsz, akkor lehet látni a kút gyűrűjét is a víz alatt. Télen, amikor a tó vízszintjét 120 centivel csökkentik, akkor a felszínre kerül.

gemeskut.JPGA kép alján látszik a kút gyűrűje a víz alatt.

Ha jól lefotóztad, akkor indulj tovább, és tartsd az eddigi irányt. Előtted keresztben lesz egy nádfal, amikor eléred, akkor fordulj balra. A nádban meg kell találnod egy meglehetősen keskeny kis átjárót. A kúthoz egészen közel van, de csak akkor látod, ha már odaértél.

uwo.JPGEzzel az Azonosítatlan Vízi Tárggyal (UWO - Unidentified Water Object) a kúttól nem messze találkoztunk, eredete és funkciója számomra egyelőre ismeretlen.

utmutato_szartos.JPG

Egy kis útmutató az eldugott átjáró megtalálásához: Menj tovább a kút mellett a jobb oldali nád szélén. Veled szemben, keresztben van egy nádfal (annak túloldalán van a Szartos, oda igyekszünk), menj el addig, és ott fordulj balra, kövesd a nád vonalát. Így a kép bal oldalán látható nádas mögé kerülsz. Amikor elhagyod a bal oldali nádat, kb. ott van az átjáró, jobbra, a Szartos felé.

szartos_valkimedence_atjaro.jpgBehúzott pocakkal még éppen át lehet férni

Az átjáró túloldalán a Szartosra jutsz. A nádasból kiérve tarts balra! A vízen úszó növények között a kenuk és csónakok tisztán tartanak egy keskeny ösvényt, azt kövesd. A Szartos, a Dühös laposhoz hasonlóan szintén elég sekély. Rengeteg tündérfátyol, tündérrózsákkal, és vízitökkel tarkítva, a kiszáradt fatuskókon sirályok, csérek, és gémek tömege vár téged, és a fényképeződet.

vizitok.jpgVízitök a Szartoson, az átjárónál

Az ösvény végén keresztben van egy szélesebb, forgalmasabb útvonal: itt néhány kirándulókat szállító, vagy horgász csónakkal is találkozhatsz. Jobbra a Nagy-morotvára vezet egy átjáró, balra a Szartos csatorna nyílik, veled szemben pedig határtalan tündérfátyol mező sárgállik. Érdemes a tündérfátyol közé beevezni (csak a szélére, ne nagyon túrd össze), kicsit nehezen lehet haladni, de szuper közeli képeket készíthetsz. Csak néhányat. Vagy huszonötöt :))

tunderfatyol_szonyeg.jpgTündérfátyol, ameddig a szem ellát
tunderfatyol.jpgTündérfátyol közelről
tunderrozsa.jpgTündérfátyol tündérrózsával

Miután az összes tündért lefotóztad az összes lehetséges szögből és távolságból, a Szartos csatornán haladj tovább. Két oldalon nádfalak, csend, és szinte semmi forgalom. Mikor ott jártunk, senki nem volt rajtunk kívül a területen.

szartos_csatorna2.JPGNádfalakkal szegélyezett, motorcsónak-mentes, csendes csatorna két fő részére, kizárólagos használatra kiadó. Evezésre, úszásra kiválóan alkalmas.

Most kb. az út felénél járunk. Ha pihennél kicsit, akkor a csatorna közepéhez közeledve találhatsz kikötő helyet: itt nem csak nádas van a parton, hanem egy kis szárazföld is. A kormorán telep közelében járunk, gyakran repülnek el felettünk, halakkal a csőrükben. Ahol a csatornának vége, és már nem tudsz egyenesen továbbmenni, hanem csak jobbra vagy balra, ott balra menj: ez már az Eger-patak lesz. A kereszteződésnél találsz táblát: jobbra Tiszavalk, balra Poroszló. Megyünk vissza a kikötőbe, irány Poroszló felé, balra.
De miért hívják Eger-pataknak, mikor egy tóban vagyunk? Mert még a tó előtti időkben patak volt, a Tisza egyik mellékfolyója. Aztán jött a feltöltés, így egybefolyt a tó többi részével. De a parti növényzet megmaradt, nádas és fák jelzik a patak egykori partját. Ez a szakasz egészen vadregényes, bedőlt fákat kell kerülgetni, a nádas szélén gémek és bakcsók pihennek.

eger-patak1.JPGEger-patak

Kövesd a nádas vonalát. Egy idő múlva lesz egy nagyobb szünet a bal oldali nádfalban. A szünet vonalában, jobb kéznél a parton van egy madármegfigyelő torony a fák között. Vagyis inkább csak volt: még áll a torony, de a lépcső leomlott, nem lehet felmenni. Itt, illetve a következő kb. egy kilométeren belül van néhány kikötésre alkalmas terület a parton, ha kinyújtanád a lábadat.
Tovább haladva ismét lesz nádas bal oldalon, majd amikor ennek is vége, akkor kicsit eltávolodunk a parttól. Hamarosan feltűnik a 33-as út hídja, ennek túloldalán a kikötő, és a civilizáció órák óta nélkülözött vívmányai: mosdó, büfé, kávé.

Mivel oda és vissza úton is kell evezni pár kilométert nyílt vízen, ezért szeles időben csak jó kondiban levőknek ajánlom. Nagyobb szélben nekik sem.
Az útvonal kb. 12 km, sebességtől függően 3-4 óra. De mindent megnézős, madarat, virágot közelről-távolról sokat fotózós, úszni megállós, vastag sulyomrétegbe kenustól beszorulós, félig összedőlt stégen pihengetős tempóban sem több 5 óránál.
Útvonal térképhez katt ide!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kenuval-a-tisza-tavon.blog.hu/api/trackback/id/tr614977706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása