Tavak a tóban túra
2020. július 24.

Tavak a tóban túra

Végre vannak viharos szél és özönvízszerű eső mentes napok, lehet vízitúrázni, irány a Tisza-tó!
Egy olyan túra útvonalat mutatok Tiszafüred környékén, ami rövid ugyan, de rengeteg látnivalót kínál. A szokásos tündérrózsák, vízimadarak, zöld partok, romantikus kis csatornák mellett extraként meglátogatunk három alig ismert tavat. Igen, tavakat a tavon belül.
tavak3.JPG
Június közepén a Tisza áradt. A folyó és a tó közötti zsilipek lezárták, így a tavon csak egy kicsit emelkedett meg a vízszint. Július elején megállt az áradás, a zsilipeket újra kinyitották. A nyitás utáni napokban a zsilipek környékén volt egy kis sodrás, a folyóról a tóra folyt befele a víz.
Áradáskor a Tisza nagyon gyors, és rengeteg az uszadék, néha egy fél erdőt visz a hátán, nem biztonságos evezni (sem hosszában, sem keresztben). Apadáskor is lehet sodrás, de már nem olyan vészes. Áradás környékén érdemes túrázás előtt felhívni valamelyik kikötőt, és tanácsokat kérni, hogy mennyire járható (evezhető) a tervezett útvonal.

zsilip.JPGA zsilipek lezárásakor ezeket a vastag fém paneleket engedik le, a bal oldalon látható zöld színű szerkentyű segítségével. Ezen a fotón a zsilip nyitva van, ilyenkor a panelek fent pihennek a tetején.

zsilip_zarva.JPG

A zsilip Tisza felőli oldala, lezárt állapotban. A másik oldalon, a csatornában alacsonyabb a víz.

Éppen áradáskor indutam az évadnyitó túrára, a zsilipek még le voltak zárva, így olyan útvonalat választottam, ami nem megy ki az élő Tiszára. Már tavaly is beeveztem a Füredi csatornáról a nádasban levő kis nyíláson keresztül egy belső tóra, de a nyár végén már nagyon benőtte a sulyom, nem lehetett benne evezni, így visszafordultam. De azért a bakancs listára felkerült. Most itt az alkalom, hogy tegyek egy újabb próbát.
Bármelyik Tiszafüredi kikötőből el lehet indulni, a lényeg, hogy juss ki a Füredi csatornára. Ezen a Tisza felé haladj. Miután elhagytad a Füredi holtágat, figyeld a nádast a jobb oldalon. Először is azért, mert a szélén pihennek a szárcsák, kacsák, bakcsók, és egyéb jószágok. A csatornán az élőlények elhelyezkedése a víz közepétől a part felé haladva a szokásos: tündérrózsák, szárcsák, pecások, nád, fák.
A Füredi holtág, és a Kisfüredi fok zsilip között kábé félúton, jobb oldalon a nádasban van egy keskeny kis nyílás, egy hajónak elegendő szélességű.

tavak1.JPG

Itt lehet bejutni a belső tavakra. Pont egy csónaknyi széles.

Az átjáró túloldalán egy békés kis tóra bukkansz. Nyár elején még járható, és a növényzet között látszik egy kis ösvény, ami a tó túloldalán átvezet egy következő tóra. Ez a tündérrózsák tava. Ezen keresztül is látszik az útvonal, enyhén balra kanyarodik.

tunder2.JPG

tunder1.JPG

tunder3.JPG

Néhány fénykép a mai napon készült kb. 30 tündérrózsás közül. De még mindig nem fotóztam le az összeset:)

És most jön a harmadik tó. Végtelenül békés, elképesztően zöld, körben árnyas fák szegélyezik, tündérrózsa szigeteken szárcsák pihennek, a levegőből csérek csapnak le a kishalakra. Amikor itt jártam, még bejött rajtam kívül egy kiránduló csónak is, de hamar elhúzta a csíkot, egyedül maradtam a saját, külön bejáratú tavamon.

tavak4.JPG

A fák között megbújó harmadik tó

Az ebédjüket halászó cséreket figyeltem a fák árnyékából. Egy fiatal, tinédzser korú szárcsa a tündérrózsák között falatozott, és egyáltalán nem zavarta, hogy a közelében vagyok. Néha lemerült, és csak a fenekét mutatta, vagy még azt sem. Ilyenkor az anyja helyett is aggódtam miatta egy picit, de mindig felbukkant előbb-utóbb.

szarcsa_csibe.JPG

Szárcsa csibe tőlem pár lépésnyire

A belső tavak után a Kisfüredi fokhoz eveztem, még a zsilip előtt kikötöttem. Itt óvatosan a kiszállással, nagy kövek vannak a víz alatt. Ha a zsilip nyitva, akkor könnyebb a túloldalán kikötni. A kereszteződésben a Tisza sekély, homokos az alja, lassan mélyül, strandolásra is alkalmas.
A zsilip tetejéről bámultam egy ideig a megáradt, zavaros vizű, rohanó Tiszát. A túloldalról egy sup-os evezett keresztül a folyón, őrült tempóban, hogy az áradás el ne sodorja. Hát, drukkoltam neki, hogy ne kapja oldalba egy kiszáradt fa, vagy hordalék sziget. Szerencsésen kikötött a felőlem levő oldalon, a sup elejére erősített hátizsákot a hátára vette, a sup-ot a hóna alá kapta, átsétált a zsilip túloldalára, és újra vízbe csobbant.
Az energia és folyadék szintem pótlása után én is tovább indultam, vissza a Füredi csatornán. Ha Füred felé haladsz, akkor a zsiliptől olyan ötszáz méterre egy vízbe bedőlt ezüstös levelű nyárfa után jobbra nyílik egy keskeny, árnyékos, fákkal szegélyezett alagút. Ennyi zöldet még életedben nem fotóztál: alul a víz, oldalt a bokrok, fölötted a fák összehajló lombja. De sajnos nagyon szúnyogos. Fújd be magad riasztóval, és ne állj meg, ha jót akarsz! Viszont kár lenne kihagyni néhány száz csípés miatt.

atjaro1.JPG

A bedőlt fa után azonnal éles kanyar jobbra...

atjaro3.jpg

...és máris a zöld alagútban vagyunk.

Az alagútból kiérve következik a túra evezés-technikai pályája, egy keskeny, kanyargós út két nádfal között.

szerpentin.JPG

Majdnem 360 fokos kanyar. Sajnos, a panoráma kép sem adja vissza elég élethűen, nézd meg inkább személyesen.

A nád-szerpentin után az Örvényi morotvára érsz ki. Fényképezőt elő, ha madarakat szeretnél fotózni. A morotva túlsó vége, a szárazföld felőli rész, mindig tele van madarakkal. Bár ebben az évben, valahogy elfogytak, kiköltöztek, vagy csak elbújtak valahova, nagyon megfogyatkozott a számuk. De azért így is volt mit nézegetni.

bakcso_cser.JPG

Bakcsó és csér (vagy fattyúszerkő)

kacsa1.JPG

Vadkacsa

hattyuk.JPG

Hattyú család (a kicsik is ott vannak anya mellett; csak még nem nőttek ki a gazból)

szarcsa.JPG

Szárcsa

szurke_gem.JPG

Szürke gém

A morotva végén ha balra kanyarodsz, akkor visszaérsz az Albatrosz kikötőbe, kicsit tovább haladva a Horgászcentrum, majd a Városi kikötő következik.
De ha van még egy kis energiád, akkor tegyél egy kitérőt, fordulj inkább jobbra, a Kormorán kikötő felé. Ez csak plusz 3 kilométer, és egy igazi dzsungelen megyünk át.

dzsungel1.jpgDzsungel a Tisza-tóban

Tehát az Örvényi morotva végén (ahol már a szárazföldnek ütköznél) fordulj jobbra. Tartsd nyitva a szemed: a jobb oldali parton, a nádas szélén általában álldogál egy-két szürke gém. Ők nem olyan szelídek, mint a szárcsák, ha közelítesz, akkor hamar elrepülnek. Ne hajkurászd őket, csak távolról figyeld.
Ez már a VIII. öblítő, ennek a túlsó végén is a Tisza van, meg a Kormorán kikötő. Maradj a jobb oldalon, a növényekkel benőtt rész szélén. Hamarosan egy nádas lesz éppen előtted. A többi csónak itt egy szélesebb utat választ, a nádas bal oldalán mennek el. Te még mindig tarts jobbra: a sulyom között van egy tényleg nagyon keskeny ösvény, ez lesz a mi utunk. Eleinte úgy tűnik, mintha zsákutca lenne, nádassal a végén. De nem! Itt jön a legjobb rész: egy alig ismert, motorcsónakkal nem igazán járható, akadókkal teli keskeny kis vízi út van a nád és a part között.

dzsungel2.jpg

p7150164.JPG

Vigyázz a víz alatti fatörzsekkel!

A kis csatorna vége egyben az útvonal végét is jelenti: fordulj vissza, irány a kikötő, ahol már vár a jól megérdemelt pihenés, lábnyújtóztatást, és egy civilizált mosdó :)

Az útvonal (az Albatroszból indulva, és oda érkezve) 5,5 kilométer, ha a végén a kis csatornát is hozzáteszed, akkor az plusz 3 km. Ha sokat nézelődsz, fotózol, néhány helyen kikötsz, akkor is belefér 3-4 órába. Térképes útvonalért katt ide.

A bejegyzés trackback címe:

https://kenuval-a-tisza-tavon.blog.hu/api/trackback/id/tr6716046014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása