A két torony túra
2021. július 28.

A két torony túra

Nem, nem a Gyűrűk urából, ez másik két torony. Poroszló környékén épült két új kilátó, melyeket csak a vízről lehet megközelíteni. A nevük: Fattyúszerkő (GPS: 47.623483, 20.666227), és Bölömbika torony (GPS: 47.603847, 20.642752).

Ezeket látogatjuk meg a túra során. A rövidebb változatban csak az egyiket, a hosszabb útvonalon mindkettőt.
Útközben lesz minden, mi az agyát pihentetni vágyó kenusnak ingere: zöld partok, hattyúk, gémek, fattyúszerkők, tündérek rózsa és fátyol formájában. Evezünk a Kis-Tiszán, érintjük a Poroszlói medence szélét, tájékozódási versenyt rendezünk a Ravasz-hát nádszigetei között, és kanyargunk egy szűk átjáróban. A hab a tortán: a két torony.

tunderrozsa.JPGTündérrózsa (június közepétől virágzik)

tunderfatyol.JPGTündérfátyol (júliustól virágzik)

tunderfatyol_bekaval.JPGTündéri béka (nem virágzik)

Indulás Poroszlóról, a térképen a Madárpart kölcsönzőtől rajzoltam az útvonalat. A kölcsönző stégéről balra indulj el, menj át a túloldalra, cél a nádas végi átjáró, ahol fordulj jobbra. Ez egy közlekedési csomópont, itt lehet bemenni a Kis-Tiszára. A bal oldali ága megy Poroszló, Tiszafüred felé, a jobb oldali Sarudra. Itt ismét jobbra kell menni, Sarud irányába (vagyis a nádas végén kétszer jobbra, szinte visszafordulunk). A szokásos kinézetű (felül piros-narancs csíkos, alatta világos kék háttéren fehér feliratos) tábla is jelzi: Kis-Tisza, Sarud.

hattyucsalad2.JPGHattyú család a Kis-Tisza partján

Ne hagyd, hogy a rengeteg vadkacsa, hattyú, bakcsó, és szürke gém elterelje a figyelmedet, az első lehetőségnél hajts be balra, a Csapói-Holt-Tisza felé. Itt is találsz útvonal jelző táblát.

utjelzo_tabla.JPGA szokásos kinézetű útjelző tábla. Itt a Csapói Holt-Tisza felé balra menj.

Néhány kanyar után a víz kiszélesedik, ez itt előtted a Csapói-Holt-Tisza. Ezen a részen mindig sok fattyúszerkő halászik: repülnek a víz felett, és onnan csapnak le a vízfelszínhez közel úszó kishalakra, rovarokra.
A jobb oldalon a második nagyobb facsoport mögött van az első kilátó: a Fattyúszerkő torony. Nem látszik a fáktól, csak ha egészen közel érsz.

fattyuszerko_torony.JPGA fotó a Poroszlói medence felől készült. Ahonnan jöttél, onnan takarják a fák.

Itt volt régebben egy másik torony, de eléggé leamortizálódott, újat készítettek helyette (köszönet érte a Békatutaj egyesületnek!). A kikötéshez találsz egy mólót, a parton pedig egy fakeretre feszített hálót, amiben pihenhetsz egyet. A torony bent van a fák között, pallóút vezet hozzá.

piheno_fattyuszerko.JPGPihenő a Fattyúszerkő toronynál

A torony felső emeletéről kinézve látszik, hogy merre megyünk tovább: a torony lábánál kezdődő nádas végénél van néhány fa, bokor, ezek mögött van egy átjáró a Csapói-Holt-Tiszáról (a toronyból kinézve bal oldalon látszik) a Poroszlói medencére (jobb oldalon). Vagyis a mólóról elindulva jobbra menj, maradj a nádas mellett, aztán lesz egy átjáró jobbra, amin túl a Poroszlói medencére érsz át.
Ezen a ponton el kell döntened, hogy mennyit szeretnél evezni. Ha a rövidebb útvonalra szavazol, akkor az összesen kb. 6,5 km lesz, és most vagy félúton. Nagyon lassan evezgetve, kilátóban megpihenve is max. 3 óra. Ha a hosszabb útvonalat választod, és megnézed a másik kilátót is, akkor az összesen 12 km lesz.

Nézzük előbb a rövidebb útvonalat:
Ahogy kiérsz a medencére, a nagy nyílt vízen nézz olyan 45 fokos szögben jobbra: látni fogod a nádas kiszögellését, ahol benyúlik a vízbe. Ha már virágzik a tündérfátyol, akkor nagy sárga folt jelzi a nád szélénél. Ezt vedd célba. A kiszögellés után menj ki a nád szélére, és keress egy átjárót jobb kéznél. Van előbb egy aránylag széles öböl, növényekkel benőve, de ez zsákutca, nem ide megyünk. Viszont utána nem sokkal következik a szűk kis csatorna.

ut_az_atjarohoz.jpgÚt az átjáróhoz

Kb. másfél-két méter széles, két oldalán nádfal. Nem könnyű észrevenni, ezért maradj a nádas szélén, és figyelj erősen. Nem széles, de legalább kanyargós. Ez a legjobb benne. Mire ideérsz, már kezdő kenusként is lesz annyi gyakorlatod a kormányozásban, hogy szépen lassan haladva, egyszer-kétszer a nádasba benézve, de megoldod. Ha jönnek szembe, az mondjuk már profiknak való kihívás.
A kanyargós nádas végén a Kis-Tiszára érsz ki, itt fordulj jobbra, megyünk vissza Poroszló felé. Figyeld a bal oldalt, meg kell keresni a következő átjárót. Jobb oldalon nádas van, aztán hamarosan fák is lesznek, itt már koncentrálj!

nagy_fa.JPGA nagy fa, és a rombusz alakú tábla előtt balra van az átjáró

Van egy pici öböl-szerűség, jobbra kicsit kiszélesedik a folyó, és egy nagy fa van a szélén, aminek a tetején már szárazak az ágak (gyakran kárókatonák ülnek rajta, és az ürülékük nem nagyon használ neki). A vízben látszik egy csúcsára állított négyzet alakú tábla, és a folyó jobbra kanyarodik. Mikor ezt a képet meglátod, kb. ott van az átjáró, bal kéznél. Ha a táblánál vagy, akkor már túljöttél rajta.
Ez az átjáró is elég keskeny, de nem kanyarog, és igen rövid. Innen kiérve veled majdnem szemben van a Madárpart, a stéget sárga zászló jelzi a fák között. Ha másik kikötőből indultál, akkor fordulj jobbra, és menj végig a bal oldali part mentén, amíg megtalálod.

A másik kilátó, a Bölömbika torony a Ravasz-hát nádszigetei között található egy csendes kis öbölben. Ha ezt is megnéznéd, akkor: amikor kiérsz a Fattyúszerkő torony után a Poroszlói medencére, akkor előre, enyhén jobbra látszik két nádsziget a hosszú nádfal előtt. A bal oldali kicsit kisebb, a jobb oldali nagyobbacska. Kicsit sötétebb színűek, mint a part menti nádas. Ezt vedd célba, pontosabban a túlsó oldalát. Ha ezt elérted, akkor innentől megint két lehetőség van.
Ha még nyár eleje van, akkor a térkép alapján a nádszigetek között is el lehet jutni a következő toronyhoz. A sötét nádszigetek után van két nádfal, ezek között indulj el. Nagyjából tartsd az irányt, amíg a jobb oldali véget ér. Itt fordulj jobbra, és ha egy kicsit bentebb evezel, akkor már látszani fog a torony. Javaslom, hogy nyomtasd ki a google műholdas fotóját erről a területről, és ezt használd a navigáláshoz (itt már nem nagyon van mobil net). Figyeld, hogy mikor melyik nádszigetnél jársz. Kövesd a kitaposott ösvényt a vízinövények között.

sulyommal_benove.JPGNyár elején még van egy kis ösvény a nádszigetek között

Viszont nyár végére ezt az útvonalat nagyon benövi a sulyom, amiben nagyon nehéz evezni. Erre az esetre van egy alternatív útvonal: amikor eléred a nyílt víz után a sötét nádszigeteket, akkor ezek után enyhén jobbra tartva, a térképen világosabb sárgával jelölt útvonalon evezz ki a Kis-Tiszára, és onnan közelítsd meg a Bölömbika kilátót.

bolombika_torony.jpgEzt a fényképet a Békatutaj egyesület facebook oldalán találtam (én csak a "vízszintről" fotóztam).

A torony megmászása és a pihenő után menj vissza a sötétnek látszó nádszigetig. Innen evezz tovább a nádfalig (erről az oldalról is van egy kiszögellés, ahol a nádas benyúlik a vízbe), maradj a bal oldali nádas mellett, és keresd meg rajta a kanyargós átjáró bejáratát. Innen az útvonal egyezik a rövidebb úttal.

A rövidebb útvonal, csak a Fattyúszerkő toronnyal kb. 6,5 km. Nagyon lassan evezgetve, toronymászással, hálóban pihenéssel együtt is max. 3 óra. Ha az extra változatot választod, és megnézed a Bölömbika kilátót is, akkor összesen 12 km. Az útvonalról térkép itt.

p7070157.JPGHattyú család. Ne menj közel hozzájuk, főleg, ha a kicsik is velük vannak.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kenuval-a-tisza-tavon.blog.hu/api/trackback/id/tr5416636778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása