Tiszafüred - Nagy morotva túra
2019. április 02.

Tiszafüred - Nagy morotva túra

Nem is hinnéd, hogy a Tisza-tó milyen különleges helyeket rejteget. Szemezgess vadszőlőt a kenuból, kanyarogj egy mangrove dzsungel fái között, légy tanúja a sirályok csetepatéjának egy vízzel elárasztott erdő korható csonkjai között, csusszanj át zsilipeken, fotózz hidat alulnézetből, kukkants be a madárrezervátumba, ahol az egyedülálló madárvilág mellett végtelen tündérfátyol mezőkben is gyönyörködhetsz. Kalandra fel, mutatom merre menj!

Kezdjük az elején: Tiszafüredről indulunk, az útvonalat az Albatroszból írom le. A kikötőből jobbra fordulva evezz ki. Amikor a nádasból kiérsz, akkor jobb kezednél a szabad strand, előtted egy kis átjáró, balra pedig a Füredi-csatorna. Jobbra menj, a strand területén át. De véletlenül se a fürdőzők között! A strand után jobb kéznél a Horgászcentrum kikötő következik, indulhatsz innen is. Kövesd a holtág vonalát, U alakban kanyarodik.
Az U betű alja után a jobb parton a Balneum Hotelt látod. Mellette egy zsilip. Vízszint szabályozásra szolgál, ezért néha kisebb-nagyobb sodrás tapasztalható benne. Ezt előre célszerű megkérdezni a kikötőben: nyitva van-e a zsilip (kora tavasztól késő őszig tutira nyitva), és van-e vízszint különbség, sodrás. Ha nyitva, akkor célozd be a közepét, és evezz át alatta. Aztán jön még két híd: egy vasúti, és egy közúti, ezek alatt is áthúzunk.
Amit most magad előtt látsz, az a X. öblítő csatorna. Ez köti össze a Füredi-holtág keleti részét az élő Tiszával.

x_oblito_csatorna.jpgX. öblítő csatorna. Nem iksz, hanem tízes. A két oldalon álló fákra felfutott vadszőlő augusztusban érik, és teljesen bio.

A csatornából az elején kiágazik jobbra két kisebb ág, de ne csábulj el, maradt a főúton. Az öblítő végén az élő Tisza látványa tárul eléd, teljes szélességében. Mint amikor egy szűkebb térből kiérsz, kitágul a látótér, és veszel végre egy nagy levegőt. Azannya, mekkora! Amikor a hídon autóval átmegyek fölötte, nekem ennél sokkal kisebbnek tűnik. Így testközelből mindig meglep, pedig láttam már párszor :) Húzz át a túloldalra! Vigyázz, mert ez elég forgalmas rész. De mint említettem, szép széles, van elég hely mindenkinek.
Pár száz méter múlva jobb oldalon nyílik az Aponyháti-csatorna, ide fordulj be. Még egy zsilip, utána van egy oldalág jobbra, majd ott jövünk vissza. Most csak egyenesen előre! Hamarosan egy nádashoz érsz, amin egy kis szűk járat vezet keresztül. Csak szépen lassan haladj, lehet szembe forgalom is. A nádas után a csatorna egyre keskenyebb lesz, a lombok egyre jobban összeérnek a fejed fölött. Aztán a fák már nem is a parton vannak, hanem a vízben, a gyökereik is kilátszanak, amitől egy igazi indiai mangrove erdőben érezheted magad. Plusz extra szolgáltatásként még az út is kanyarog, a végén egy csaknem 360 fokos forduló tesz majd próbára.

mangrove_dzsungel.jpg"Mangrove dzsungel" az Aponyháti-csatorna végén

Aki a legnagyobb kanyart is megoldotta, annak hamarosan jön a jutalom: még egy pár méter, és megérkezel a Nagy-morotvára. Ez is egy U alakú holtág, sok hallal, és sok horgásszal. Most vagy nagyjából félúton.
Ha érzel magadban még egy pár extra kilométerre való lendületet, akkor az U alak felénél, a kanyarban fordulj be balra a kis átjáróba. Ha itt egyenesen haladsz tovább, akkor a Szartos-csatornára érsz, bal kezednél pedig a Szartos nevű holtág található. Ez a rész már a madárrezervátum területe. Februártól június közepéig a madarak költenek, tilos bemenni!

szartos-csatorna.JPGTündérfátyol a Szartos-csatornán

A fákon kárókatonák szárítkoznak, a vízből kiálló tuskókon sirályok próbálnak meg egy három madárnak elegendő helyre öten bezsúfolódni, aminek veszekedés, és rikoltozás lesz a vége. A végtelen tündérfátyol mezőket, tündérrózsa és vízitök tarkítja. Látni kell!

Ha kigyönyörködted magad, akkor irány vissza a Nagy-morotvára.
A morotva egyik szárán bejöttünk, most a másikon megyünk ki. Az U betű szárából egy jobb kanyarral arra a kis összekötő csatornára érsz, amit már idefele is láttál, ezen lehet visszamenni a zsiliphez, onnan pedig a Tiszára.
A Tiszán jobbra fordulj, és már látni fogod a 33-as út hídját, menj át alatta. A híd után azonnal, jobb kéznél van egy kikötő. Ha pihennél egyet, akkor szállj partra, és kérdezd meg az ott dolgozókat, hogy megengedik-e, hogy nem probléma-e, hol hagyhatod a hajódat, hogy ne legyen útban. Én eddig itt még nem, csak más kikötőknél szálltam ki egy kávéra, udvariasságból szóltam, hogy használnám a területüket, nem volt még ebből gond. A híd lábánál levő Fehér Amurban akár meg is ebédelhetsz.
A Tiszán kicsit tovább haladva balra nyílik a Füredi-csatorna, jobbra pedig a Kis-Tisza. Balra tarts! A Tisza és a csatorna kereszteződésénél egy kikötésre, fürdésre alkalmas homokos part található, ez a Kisfüredi fok. Ha kikötsz, a kenut húzd fel jól a partra, mert a motoros hajók könnyen teleloccsantják vízzel. A föveny után menj át a zsilipen. Ami mögötte van, az a Füredi-csatorna. Ha egyenesen végig evezel rajta, akkor a szabad strandra érsz vissza, ahonnan jobbra van az Albatrosz, tovább egyenesen pedig a Horgászcentrum.
De! Ha szeretnél még egy kihívást a mai napra, akkor ajánlok még egy kis kitérőt. Aki olvasta a  Tiszafüred környéki túra bejegyzést ezen a blogon, az már ismeri ezt az útvonalat. Akinek nem ismerős, annak itt vannak a részletek:
A Füredi-csatornán, a zsiliptől kb. 500 méterre, jobbra a fák és egyéb zöld cuccok között jól elrejtve nyílik egy fás, árnyékos, alul-oldalt-felül is zöld, keskeny összekötő csatorna. Szuper hely, kanyarodj be! Ez köti össze a Füredi csatornát és az Örvényi-morotvát. Csak pár méter széles, fölötte a fák ágai összeérnek, alul-felül zöld, árnyékos. Az árnyék sajnos szúnyogokkal jár! De különlegesen gyönyörűséges a hely, kár lenne miattuk kihagyni. Ha nem állsz meg, akkor nem esznek meg nagyon.
Amikor kiérsz a fák alól, akkor jön a következő meglepi: enyhe bal kanyarral bemegyünk a nádasba. A rés a két nádfal között meglehetősen keskeny, és jó nagyokat kanyarog. Csak szépen lassan haladj. Persze, a profiknak ez meg sem kottyan, de kezdőként lehet, hogy néhányszor bekukkantasz a nád közé.
A nád-szerpentin után az Örvényi-morotvára érsz ki. Tartsd az irányt, és hamarosan meglátod magad előtt a szárazföldet. De addig még rengeted tündérrózsa, és még több madár vár rád: sirályok, csérek, szárcsák, bakcsók, fattyúszerkők, gémek, kócsagok, vízityúkok. Ha pihennél, vagy fürödnél még egyet, akkor veled szemben a parton van egy stég. Akár ott, vagy a parton is könnyen ki lehet kötni.
Az Örvényi-morotva végén, még mielőtt nekikoccannál a partnak, fordulj balra. A következő megálló már az Albatrosz lesz.

 A térképhez katt ide. Az útvonal hossza a kitérők nélkül 11 km. A Szartos plusz 2,5, az Örvényi-morotva 2 km. A térképen ezeken világosabb színnel jelöltem.
pa290008.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://kenuval-a-tisza-tavon.blog.hu/api/trackback/id/tr7214727349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása