Hogyan szerezzek járgányt?
2019. március 06.

Hogyan szerezzek járgányt?

Van egy halom kikötő a tó körül. Google a mi barátunk, hát vesd rá magad. A legtöbb kikötőben barátságos, segítőkész a személyzet, családias a hangulat. Persze lehet kivétel, de én még nem futottam bele sehol sem durva esetekbe. Kenu szinte minden kikötőben bérelhető, kajak viszont nem biztos. Nézz szét a honlapjukon, vagy érdeklődj telefonon.
Először találd ki, hogy milyen útvonalon mennél, ennek függvényében keress kiindulási pontot. A kenuk, kajakok hasonló árszinten bérelhetők, nincs túl nagy különbség. A hajók és a kiegészítő felszerelések minőségében sem túl jelentős, de azért van. Néhány kikötő, amit már próbáltam:

Tiszafüred, Albatrosz kikötő
A felszerelés nem a legújabb, főleg a mentő mellények állapota elég... hogy is mondjam... változatos. Nagy halomban vannak bedobálva, lehet válogatni. Elsüllyedni nem fogsz benne, bár egyik-másik nem túl szép. Viszont nagy a választék, nagyon kedvesek, a tulaj és a személyzet közvetlen, családias a hangulat. Ha kezdő vagy, és csak kisebb túrát tervezel, akkor jó kiinduló pont. Van büfé, és közel a szabadstrand.

Tiszafüred, Horgászcentrum
A tulaj nagy pecás, ha hasonló az érdeklődésed, szívesen ad tanácsokat. A felszerelés teljesen ok, és nagyon olcsó. A túra végén kérik, hogy mosd ki a hajót: van hozzá vödör, szivacs. Pár perc az egész.

Tiszaörvény, Szabics kikötő
Teljesen profik, első osztályú a felszerelés. Picit drágább, mint az előzőek, de nem jelentős a különbség. A mentőmellényt megkeresik neked, rád adják, megnézik, hogy jó-e a méret. Gyerek méretben is van választék. Evezőt sem magadnak kell keresni, a kezedbe adják a megfelelőt. A mosdó tiszta, kulturált, és van büfé. Asszem távcsövet is lehet náluk bérelni. Hétvégenként túrákat is szerveznek: nyáron kenuval, télen jégtúrát. Innen indul a Tiszavirág és a Pákász tanösvény, ne hagyd ki!

Poroszló, Fűzfa kikötő
A felszerelés nagyon jó minőségű, nyugodt, csendes kis kikötő. Túrahajók indulnak a Vízi sétányra, de kenuval is ki lehet kötni, csak vegyél előbb rá jegyet itt a kikötőben. A személyzet itt is nagyon kedves. Tőlem elkérték a telefonszámomat, hogy ha vihar vagy szél közeledik, akkor felhívnak.

Poroszló, Delfin kikötő
A szabadstrandon vannak, és hááát... A parkolásért fizetni kell. A telefonon előzetesen leadott foglalásról a két kölcsönzős srác nem tudott, a tulaj nem szólt nekik. De azért megoldották nagy elnézés-kérések közepette. A felszerelés minősége átlagos. Árban kicsit drága. Bár én előzetesen a tulajjal telefonon megállapodtam egy kevesebb összegben, a srácok persze nem tudtak erről sem, de azért elhitték. Ez nekem nem annyira jött be, bár a személyzet itt is nagyon segítőkész volt. Rájuk nincs panaszom.

Hogy kezdjek hozzá?
Keresd meg, honnan indulnál, nézz szét a kikötő honlapján. Nézd meg az árakat, és hogy milyen hajókat lehet bérelni. Aztán hívd fel őket. Egyeztesd, hogy milyen hajó kellene, mikor, hány személyre, milyen egyéb extra felszerelésre van szükség: gyerek méretű mellény, vízálló hordó. Foglald le, az a biztos. Előleget tőlem még soha nem kértek.
Foglalni sem feltétlenül kell, a legtöbb kikötőben van annyi felszerelés, hogy ha beesel, akkor is tudnak adni. De azért ha egy nyári hétvégén mennél, akkor biztos-ami-biztos, szólj előre.
Aztán a megbeszélt időpontban jelenj meg a kikötőben. Autóval be lehet hajtani, és ha szólsz, hogy kenut bérelnél, akkor a parkolás általában ingyenes. Kivéve a Delfint. Vigyél személyit. Bár ezt tőlem még csak a Horgászcentrumban kérték, de nem árt, ha van nálad. Fizetni általában utólag kell, az eltöltött idő függvényében.
A hajót vízre teszik neked. Ha bizonytalan vagy, akkor kérdezd meg, melyik az eleje :) Adnak mentőmellényt, és evezőt, vagy legalábbis megmutatják, hogy honnan lehet túrni. Megkérdezheted, hogyan lehet kormányozni, hova célszerű ülni, merre menj.

Hogyan válasszak felszerelést?
Kenut mindig eggyel több személyeset válassz: ha hárman vagytok, akkor négy személyeset. Az első hely nagyon szűk, legfeljebb egy kisgyereknek kényelmes. És a csomagok is jobban elférnek.
Kajak esetén érdemes érdeklődni, hogy mennyire tartja az egyenes irányt. Vannak laposabb aljú kajakok: ezek fordulékonyabbak. De én jobban szeretem, ha szépen egyenesen megy. Nem teszek éles kanyarokat, túrázás során ez nem annyira jellemző, nem szlalomozok, fontosabb az iránytartás. Vagyis célszerűbb egy olyan kajak, aminek kicsit meredekebb formájú az alja, és jól tartja az egyenes irányt. Vagy van rajta iránytartó szkeg. Ez nem kormánylapát, csak egy kis fíx cápauszony a kajak alján: segít egyenesben tartani. Az Albatroszban van ilyen, én ezt szoktam kérni. A többi helyen még nem próbáltam a kajakokat, csak kenut.
Mindenesetre érdemes tenni egy próbát mielőtt nekivágsz a vadonnak. Szükség esetén kérj cserét, segítenek.
A mentő mellény kötelező, ha nem tudsz úszni, vagy ha gyerek vagy. Akkorát keress, hogy ne tudj kiesni belőle. Ha nem vagy biztos, akkor kérj segítséget. A forgalmas helyeken, bizonytalan evezési gyakorlattal, élő Tiszán, jó az, ha rajtad van!
A lapát akkora legyen, hogy ha az egyik végét leteszed a cipőd orrához, akkor a másik vége az álladig érjen. Ha kajakot bérelsz, akkor célszerű olyan evezőt választani, amin van vízterelő, és nem folyik végig a víz az evező felemelt feléről a karodon majd az oldaladon végig, le a fenekedig. Mondjuk, úgyis vizes leszel, de ilyen evezővel kicsit később. Hidegebb időben inkább kenuval menj, a kenu lapátot nem emeled ki annyira, hogy rád folyjon a víz. A profiknak persze van erre védőhuzata :)
A legtöbb helyen lehet vízálló hordót is bérelni. Hasznos akkor is, ha nem borulsz be a vízbe. Akár egy motorcsónak is kelthet akkora hullámot, hogy becsapódik a hajódba. Se a mobilodnak, de a szendvicsednek nem tesz jót, ha az átázott hátizsákban tartod.
Mielőtt elindulsz mentsd el a kikötő telefonszámát! Ha gond van, hívd fel őket, segítenek.
kajak.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://kenuval-a-tisza-tavon.blog.hu/api/trackback/id/tr614674357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása