A Gaznyilas átjáró
2022. április 29.

A Gaznyilas átjáró

A Tisza-tó belső tavai eldugott, csendes helyek, ahol néhány elvetemült kenuson kívül csak a madár jár. A legtöbbre rejtett, szűk, kanyargós csatornákon, nádasokon keresztül lehet bejutni. Poroszló környékén, a Kis-Tisza mellett is található négy ilyen tó, elég közel egymáshoz: a Porong-tava, az Ispán-tava, a Gaznyilas, és a Hód. Az első kettőn már jártam, az tuti, hogy a Porongról át lehet jutni az Ispán-tavára. És tovább van út a másik kettőre?
Nézegettem a Google maps műholdas felvételét ezekről a tavakról, és mintha lenne egy keskeny kis ösvény, ahol még talán át lehet jutni a harmadik, majd a negyedik tóra, aztán onnan ki lehet evezni a Csapói-Holt-Tisza felé. Az a baj a térképekkel, hogy ami néhány éve még járható volt, azt lehet, hogy azóta benőtte a nádas, és legfeljebb egy hattyú fér át, az is csak behúzott pocakkal.
Vajon tényleg van út a nádason keresztül, vagy már benőtte valami gizgaz? Át lehet jutni a Gaznyilasra? Ez csak úgy derül ki, ha kipróbálom. Nézzük azt az átjárót, kalandra fel!
p9060244.JPG
Mielőtt halálra izgulnád magad, elárulom: létezik, kajakkal, kenuval járható, és egy kis odafigyeléssel meg lehet találni. Javaslom, hogy indulás előtt nyomtasd ki a google műholdas felvételét a környékről (a papíron nem tükröződik a nap, és nagyobb is, mint egy kijelző). Ha bizonytalan vagy a térképes tájékozódással, akkor célszerű nyár végén próbálkozni. Nem egyszerű az útvonal, de könnyebb megtalálni, ha a növényzet már benövi a víz felszínét, és csak a csónakok, kenuk által használt ösvények maradnak tisztán. Így szépen kirajzolódik a keresett útvonal.

Poroszlóról célszerű indulni. Én most a Madárparton béreltem járművet, innen írom le az útvonalat. A kölcsönző stégéről balra indulj el, menj át a túloldalra, cél a nádas vége, ahol fordulj be jobbra. Ez egy közlekedési csomópont, itt lehet bemenni a Kis-Tiszára. A bal oldali ága megy Tiszafüred felé, a jobb oldali Sarudra. Enyhén balra megyünk, Tiszafüred felé. Aztán kb. 100 méter múlva az út (víz) ketté ágazik, itt már ne menj balra, maradj a főútvonalon! Egy kilométer múlva van egy stég a bal oldalon. A vízi sétányhoz tartozik, de egy kis pihenőre ki lehet kötni, remélhetőleg nem harapja le senki a fejedet miatta. De a sétányra ne menj be, nem itt van a bejárat!
A Kis-Tiszának ezen a részén még eddig minden alkalommal találkoztam több szürke gémmel, és persze rengeteg vadkacsával, bakcsóval. A gémek a legijedősebbek, ne menj közel hozzájuk, ne riaszd el őket.
Menet közben figyeld a jobb partot, és keresd az útjelző táblát: a nádas partján, magasan helyezték el, felül piros-narancs csíkos, alul a világos kék, Porong-tava felirattal.
Ha nem a Madárpartról, hanem a Fűzfa kikötőből indulsz, akkor a térképen kékkel jelölt útvonalon jutsz el ugyanide. A kikötőt enyhén jobbra tartva hagyd el. A parttal párhuzamosan egy széles sávban növényekkel be van nőve a víz felszíne. A sulyom-mentes utat úgy találod meg a legkönnyebben, hogy egy darabig nézelődsz, és megfigyeled, hogy a csónakok merre mennek ki a nyílt vízre. De ha a személyzetet megkérdezed, ők is szívesen segítenek. Ha átvágtál a gizgazon, akkor kissé balra előtted kisebb nádszigetek állnak sorfalat két vonalban. Menj végig közöttük, majd fordulj balra. Innen is a Kis-Tiszára értél ki, figyeld jobb kéznél a Porong-tava táblát.

porong.jpgBejárat a Kis-Tiszáról a Porong-tavára

A Porongra egy szűk csatorna vezet. Előbb náddal, aztán felül összehajló fákkal szegélyezett gyönyörű zöld alagút. Keresd a hódok nyomát, néhány fát megrágtak.
A Porong-tavára kiérve maradj a tó jobb oldalán. Ahol bejöttél, nagyjából azzal szemben lehet átmenni a következő tóra. A nádason egy aránylag keskeny csatornán lehet átjutni: nem túl kanyargós, nem túl hosszú, de ez még csak a kezdet, itt lehet bemelegíteni a nagyobb kihívásra.
ispan_tava.JPG

Porong-tava. Kövesd a növények között az ösvényt, szemben lehet átmenni a következő tóra, az Ispán-tavára.

tunderrozsa_1.JPG

Az Ispán-taván tündérrózsák, és sárga tündérfátyol fogad. Nézelődés, fotózás után menj át a tó szemközti oldalára, a nádas előtt fordulj balra, evezz a nád szélén, és keress ismét egy átjárót jobb kéznél. A tündérrózsák között lehet megtalálni, kb. a tó hosszának a felénél. Nem könnyű a feladat: elég keskeny az ösvény, akkor lehet csak észrevenni, amikor már merőlegesen belátsz a nádasba. Ezért ne csak előre nézegess, hanem oldalra, és kissé hátrafele is!

gaznyilas1.jpgA Gaznyilas és a Hód közötti átjáró


Ez már egy kicsit technikásabb lesz: szűk is, kanyarog is, de mire ideérsz, addigra már nagyon belejöttél a kormányzásba, nem lesz gond. Bár néhány helyen alig lehet az evezővel elférni, főleg kajakkal. Ha nagyon nem fér el a lapát, akkor kapaszkodj a nádba, és húzd meg. Na nem kicibálási szándékkal, hanem az előre haladás érdekében. Amikor egy erőteljes bal kanyar után végre azt érzed, hogy elmúlt az alagút effektus, és kissé kiszélesedik a látóhatár, már nem egy szűk csatornában vagy, akkor még nincs vége, lesz még egy kör máris: nézz jobbra, előtted a következő kihívás, a következő keskeny ösvény a nádban. Fordulj tehát hirtelen jobbra, és vesd be magad újra a nád közé. Ez már csak egy rövid szakasz lesz.
Kis kitartás, és már ki is érsz a következő, a harmadik tóra: ez itt a Gaznyilas. Lehet ünnepelni, megtaláltad a keresett átjárót (mi diópálinkával jutalmaztuk magunkat, egészségünkre)! Nyár közepétől virágzik a tündérfátyol, apró sárga virágai közé érkezel. Egyenesen előtted két nádsziget között van egy nagyobb szünet, arra tarts. A nádon túl, balra, már a negyedik tó található, a Hód. Ezt éppen csak érintjük, de azért tehetsz egy pipát a neve mellé, ez is megvolt.
Enyhén jobbra tartva, egy újabb nádcsomót kikerülve előtted a nyílt víz: a Csapói-Holt-Tisza. Nyár végén a sulyom már nagyon benövi ezt a területet, de szerencsére a hajó forgalom tisztán tartja a gyakran használt útvonalakat. Maradj a kitaposott ösvényen, a sulyomban nem nagyon lehet evezni. A cél a nyílt víz túloldalán, kissé jobbra látható különálló nádas. Ennek a jobb oldalát célozd meg.
A nádszigeten túl, egy hosszúkás földnyelven van két nagyobb facsoport. A bal oldali rejti a Fattyúszerkő tornyot, előtte egy kikötésre remekül használható stéggel. A torony nem látszik a fáktól, csak ha egészen közel érsz. De nyugi, ott van. Hamarosan kiszállhatsz egy kis pihenésre!

facsoport.JPGCél a bal oldali facsoport, ennek bal oldalán van a kilátó

Nem véletlenül lett ez a neve, a környéken nagyon sok fattyúszerkő lakik. A víz felett repülve vadászik a felszínhez közel úszó kishalakra, a növényeken levő, esetleg repülő rovarokra. A vízi növények levelein fészkel, ezeket jó messzire kerüld el. Főleg költési időszakban, május közepétől június végéig. Ebben az időszakban tilos közlekedni a Hód és a Gaznyilas területén.
A földnyelv két oldalán a két nagy nyílt medencén általában rengeteg hattyúval, hattyú családokkal lehet találkozni. Ne menj túl közel hozzájuk, főleg, ha a kicsik is velük vannak!

fattyuszerko_kilato.JPG

A Fattyúszerkő kilátó

Ha kikötöttél a stégen, egy pallóúton lehet besétálni a kilátóig. A torony felső emeletéről kinézve látszik, hogy merre megyünk tovább: a torony lábánál kezdődő nádas végénél van néhány fa, bokor, ezek mögött van egy átjáró a Csapói Holt-Tiszáról (a toronyból kinézve bal oldalon látszik, onnan jöttél) a Poroszlói medencére (jobb oldalon, erre tartasz). Tehát amikor tovább indulsz, a mólót elhagyva jobbra fordulj, maradj a nádas mellett, aztán lesz egy átjáró jobbra, amin túl a Poroszlói medencére érsz át.
Ahogy kiérsz a medencére, a nagy nyílt vízen nézz olyan 45 fokos szögben jobbra: látni fogod a nádas kiszögellését, ahol benyúlik a vízbe. Ha már virágzik a tündérfátyol, akkor nagy sárga folt jelzi a nád szélénél. Ezt vedd célba. A kiszögellés után menj ki a nád szélére, és keress ismét egy átjárót a nádasban jobb kéznél. Van előbb egy aránylag széles öböl, növényekkel benőve, de ez zsákutca, nem ide megyünk. Viszont utána nem sokkal következik a szűk kis csatorna.

bejarat1.JPGA piros nyílnál van a bejárat (a különálló facsoport lehet az irány egy darabig)

Kb. másfél-két méter széles a nyílás, két oldalán nádfal. Nem könnyű észrevenni, ezért maradj a nádas szélén, és figyelj erősen. Ez sem széles, de legalább kanyargós: ilyet ma már láttál néhányat, van benne gyakorlatod. A végén a Kis-Tiszára érsz ki, itt fordulj jobbra, megyünk vissza Poroszló felé. Figyeld a bal partot, meg kell keresni a következő átjárót: ez lesz az utolsó. A folyó jobb oldalán eleinte nádas van, aztán hamarosan fák is lesznek, itt már koncentrálj!
Van egy pici öböl-szerűség: jobbra kicsit kiszélesedik a folyó, és egy nagy fa van a szélén, aminek a tetején már szárazak az ágak (gyakran kárókatonák ülnek rajta, és az ürülékük nem nagyon használ neki). A vízben látszik egy csúcsára állított négyzet alakú tábla, és a folyó jobbra kanyarodik. Mikor ezt a képet meglátod, kb. ott van a nyílás a nád között, bal kéznél. Ha a táblánál vagy, akkor már túljöttél rajta.

bejarat2.JPGKis-Tisza, nagy fa. Itt fordulj be balra!kormoranok.JPGNa, ezért száradnak az ágai. Kormoránok.

Ez az átjáró is elég keskeny, de nem kanyarog, és igen rövid. Az előzőek után ezt már félkézzel megoldod. Innen kiérve veled majdnem szemben van a Madárpart, a stéget sárga zászló jelzi a fák között. Ha másik kikötőből indultál, akkor fordulj jobbra, és menj végig a bal oldali part mentén, amíg megtalálod.

Az útvonal kb. 10 km, szépen, lassan evezgetve, több helyen meg-megállva félnapos túra. Térkép itt.

A bejegyzés trackback címe:

https://kenuval-a-tisza-tavon.blog.hu/api/trackback/id/tr1416773272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása