Szálljunk vízre!
2019. március 13.

Szálljunk vízre!

De előbb nézd meg a várható időjárást! Rövid távra elég megbízható a Meteorológiai Szolgálat honlapján a térképes előrejelzés. És mivel térképes, így az adott területre érvényes előrejelzést tudod megnézni, itt:
térképes előrejelzés.
Ha eső várható, akkor gondold át: egész napos esőben evezni nem lehet egy leányálom. Egy kis csepergés, vagy egy rövid nyári zápor még elmegy. A szél még rosszabb, nagyon meg tudja nehezíteni az evezést, és veszélyes is lehet. A kisebb csatornák aránylag szélvédettek, de a nyílt medencéken nagyobb hullámok is lehetnek. Egy kis gyenge szél nem okoz gondot. Ha többen vagytok egy kenuban, akkor nem emelkedik fel az orra, így kicsit erősebb széllel is meg lehet birkózni. Kajakkal könnyebb szélben boldogulni, stabilabb, középről jobban kormányozható.
Erős szélben ne indulj el. Ha már 30km/h szelet jeleznek előre, akkor inkább maradj a parton!

Ha semmi eső, semmi szél nem várható, és megvan a járgány, evező, mentőmellény, akkor szálljunk be! Ehhez előbb vízre kell tenni, a parton levő hajóba tilos belépni, beülni. A kikötőben vízre teszik, megérkezéskor pedig kérésre kiveszik.
Még mielőtt bármit tennél, el kell dönteni, melyik a hajó eleje. Kizárásos alapon a másik lesz a hátulja. Kenu esetén az az ülés, amelyiknél nincs hely a lábadnak, az a hátsó, ide ül a kormányos. Ő üljön be először, aztán az előtte levő, és így tovább: hátulról előre. Az első ülésnél elfér a lábad, de elég szűk. Ezért javaslom, hogy ha hárman vagytok, akkor 4 személyes kenut kérjetek. Mondjuk egy gyereknek kényelmes az első ülés is, de felnőttnek, hosszú távon nem nagyon. Minden padra csak egy ember üljön.
Ha nem stég mellett szálltok be, hanem egy sekély parton, akkor előbb be kell tolni a hajót, hogy ne akadjon fel, amikor beszálltok.
Beszálláskor nagyon figyelni kell az egyensúlyra, ilyenkor könnyű borulni. A hajóban mindig középre lépj, és gyorsan tedd le a súlypontodat :) Figyeljetek egymásra, és csak semmi hirtelen mozdulat.
Ha mindenki bent van, akkor egyensúlyozzátok ki a hajót. Főleg aki középen van, annak ki kell csúsznia valamelyik oldalra, hogy tudjon evezni. Ha valaki jobbra csusszan, akkor valaki más csusszanjon balra. A csomagokat is szépen, szimmetrikusan tedd be.
A túra elején még nem nagyon érzed az egyensúlyt, minden pici billenés ijesztő lehet. Csak nyugi. Megszokod, és egy idő múlva már egy kis szexi csípőmozgással automatikusan korrigálni fogod. De továbbra is tilos minden hirtelen mozdulat, ne hajolj ki előzetes megbeszélés nélkül, és főleg ne állj fel.
Már nem emlékszem, hol találtam, de a legfontosabb, hogy:
1. Te mindig legyél a víz felett.
2. A hajó, amiben ülsz, legyen közted és a víz között.

kis-tisza.jpgSzelíd vadkacsák, Poroszló környékén a Kis-Tiszán

A bejegyzés trackback címe:

https://kenuval-a-tisza-tavon.blog.hu/api/trackback/id/tr3514687286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása