Májusi kenutúra a Háromágúra
2022. május 26.

Májusi kenutúra a Háromágúra

A Háromágú a Tisza egyik morotvája. Valamikor itt folyt a Tisza, abból maradt. A morotva azért nem holtág, mert nincs teljesen elvágva a folyótól, összeköttetésben van vele. Tehát be lehet rá evezni. És miért evezzünk be? Mert tele van gyönyörű, sárga virágú mocsári nőszirommal, ami május közepén-végén nyílik.

haromagu_noszirom.JPGVirágzó nőszirom-szigetek a Háromágún.

A tavaszi időjárással az a baj, hogy általában erősen szeles, csak ritkán vannak szélmentes napok. Friss hír: hétvégén egy csapat kenu borult be a viharos szélben, a vízirendőrség mentette ki őket. Indulás előtt mindenképpen ellenőrizd a várható időjárást, főleg a szélerősséget, mondjuk itt! Én 30 km/h erősségű szélben már nem indulok el, 25 és 30 között pedig nem megyek ki nagyobb nyílt vízre.
Ha végre sikerül egy csendes napot találni, akkor viszont irány a Háromágú, nézd meg a nőszirmokat! De út közben is lesz elég kaland és látnivaló.

noszirom1.jpgMár út közben van néhány nőszirom, de ez még csak a bemelegítés

Az útvonalat Tiszafüredről indulva írom le, az Albatrosz vagy a Horgászcentrum kikötőből érdemes indulni. A X. öblítőn menj ki az élő Tiszára, fordulj balra, evezz át a túloldalra, aztán jobbra be az Aponyháti-csatornára. A csatorna végi "dzsungelen" keresztül érkezel meg a Nagy-morotvára. Az útvonalról részletesebb leírást itt találsz.

x_oblito_1.jpgX. öblítő

aponyhati1.jpg

Vízben álló fák az Aponyháti-csatornánaponyhati2.jpgItt balra fordulunk, át a fák alatt

A Nagy-morotva U alakú, az egyik szárán érkezel. Menj végig az U betű alján, aztán a kanyar után evezz át a bal oldalra. Nem a kanyarban, utána, az egyenes szakaszon. Figyelj erősen, egy keskeny kis átjárón lehet átjutni a Háromágúra.
bejarat_itt.JPGAz átjárót könnyebb megtalálni, ha a bal oldalon figyeled a nádas mögött a fákat: eleinte fás, bokros a nádas mögötti terület, aztán üres, aztán lesz egy magányos fa. A magányos fa előtt van egy kisebb öböl a nádasban, itt kell bemenni. Az öböl folytatódik, egy kis keskeny csatornába érsz, ami balra kanyarodik.
A csatorna végén a víz kiszélesedik, és ha jobbra nézel, máris meglátod az első mocsári nőszirmokat a víz közepén, egy hatalmas csokorban. De ez csak a kezdet, van több is! Menj tovább jobbra-előre, itt van egy újabb átjáró, amin túl megtalálod amiért jöttél: nőszirom szigeteket a nyílt vízben, és a nádas között is van belőlük bőven.

moszirom3.jpgVirágzó nőszirom-sziget a vízben

nadasban_1600x902.jpgÉs a nád között is

noszirom2.jpg

Ha van kedved, akkor menj tovább, evezgess kicsit a Háromágún, aminek véletlenül sem három ága van. De légy óvatos, el ne tévedj a nád-labirintusban. Evezés közben mindig nézz visszafele is, jegyezd meg, fotózd le, hogy honnan jöttél. Vagy kövesd térképen, hogy pontosan merre jársz. Ehhez célszerű előre kinyomtatni a google műholdas felvételét erről a helyről. Papíron jobban látszik, mint a képernyőn.
A nádasban könnyű elveszni. Vész esetére mentsd el a kikötő telefonszámát (ne csak most, mindig, ha vízitúrázni indulsz)!
noszirom_kozelrol.jpg

Ha lefotóztad az összes nőszirmot jobbról, balról, távolról, és közelről is, akkor indulj vissza a Nagy-morotvára, majd innen a Tiszára. Lehet ugyanarra visszamenni, ahol jöttél, így ismét átvághatsz a dzsungelen. Ha idefele tetszett, akkor visszafele még jobb lesz. De ki lehet jutni a Nagy-morotva másik ágán is, ha elég volt a kanyarokból.
A Tiszára kiérve fordulj jobbra, menj át a 33-es út hídja alatt, aztán az első lehetőségnél fordulj be balra. Ez itt a Kisfüredi-fok, könnyen ki lehet kötni egy kis pihenőre. Innen egyenesen mehetsz vissza a kikötőbe, vagy inkább tegyél még egy kitérőt a szúnyogoson át az Örvényi-morotva felé, ahol szinte mindig lehet szürke gémekkel, és hattyúkkal találkozni. Legutóbb egy fiatal hattyú próbálta itt a szendvicsemet elkérni. Legközelebb csomagolnom kell vmi hattyúkaját.

p5150599.JPGA hattyú, akivel öri-barik lettünk

Részletes leírást a Nagy-morotvától Tiszafüredig itt találsz.

Az útvonal hossza 13 km, laza tempóban evezgetve, sok megállóval is belefér 5 órába. Térképért katt ide.

szurkegem.jpgSzürke gém a Füredi-holtágon.

A bejegyzés trackback címe:

https://kenuval-a-tisza-tavon.blog.hu/api/trackback/id/tr2617841071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása