Tiszavirág tanösvény télen
2020. február 11.

Tiszavirág tanösvény télen

A Tisza-tó környéke naná, hogy télen is gyönyörű. Kenu nélkül, szárazon is. Bár a mostani túrám alkalmával nem volt se hó, se dér, ami téliesen kifehérítené a tájat, de az ártéri erdő így is bővelkedik látnivalóban. Látogatókban már kevésbé, teljes volt a csend és a nyugalom, csak néhány hattyúval találkoztam. Ja, és ilyenkor garantáltan szúnyogmentes!
A Szabics kikötőből elérhető Tiszavirág tanösvényről itt írtam már bővebben. Télen is látogatható, a nyitva tartásról érdemes telefonon érdeklődni indulás előtt.
tiszavirag_tanosveny.jpg
Ha a Tisza-tó befagy, és a jég már teljesen biztonságos, akkor jégtúra is indul a kikötőből. Ez ebben az évben nem jött össze. Bár a tó befagyott, de a jég nem volt elég vastag ahhoz, hogy egy egész kiránduló csoportot megbírjon. Pár éve viszont kipróbálhattam, hogy néz ki a tó befagyva, egészen alacsony vízállásnál. Olyan útvonalon mentünk a jégen, ahol nyáron kenuzni szoktam.
Van egy erdő, amit a tó feltöltésekor nem termeltek ki, csak simán elárasztották vízzel. Az elmúlt negyven évben a fák víz fölötti része elkorhadt, de a víz alatti részeket a fák pórusaiban lerakódó iszapszemcsék konzerválták, így azok megmaradtak. A fák csonkjai pontosan a nyári vízszint tetejéig érnek. Télen a vízszintet lecsökkentik 120 centivel, ilyenkor kiállnak a fák maradványai, mintha ujjak nyúlnának ki a jég alól. Egészen döbbenetes látvány.
telen.jpgPár évvel ezelőtti kép egy jégtúráról. Helyszín a Poroszlói-medence.

Sajna, idén erre nem volt lehetőség, maradtam a szárazföldön. Viszont egy ráérős, csendes erdei sétával teljesen kikapcsolhatod az agyadat, mozogsz kicsit a szabadban, és csak nézel ki a fejedből. Hidd el, télen is van mit nézegetni.
tiszavirag_tanosveny1.jpgAz erdő most egészen átlátható, a fákat nem takarja a vadszőlő sűrű levele.
csonak.jpgA Pákász tanösvényre a holtágon csónakkal átkelve lehetne átmenni, de a csatorna befagyott, a csónakok a parton pihennek. Ez a kitérő most kimaradt.
tiszavirag_tanosveny2.jpgZöld helyett barnás, szürkés, némileg ködös.
regi_hid.jpgA régi fahíd már részben besüllyedt a vízbe. Nyáron a sűrű bozót miatt alig lehet megközelíteni, most kicsit könnyebben sikerült. Még nem dőlt össze teljesen, éppen át lehet rajta kelni.
moha1.jpgCsak a mohák adnak egy kis zöld színt a nagy szürkeséghez.
tiszavirag_tanosveny4.jpgA vadszőlő csupasz indáitól egészen dzsungel-szerűen néz ki.
gobe_befagyva.jpgAz út végén levő Göbe tó befagyott, a csónakázás így most elmaradt. A tó túlsó végén hattyúk üldögéltek a jégen, néha nagy szárnysuhogással felszálltak, tettek egy kört, aztán visszarepültek a többiekhez. A kilátó tetején álltam, alig pár méterrel fölöttem húztak el.
Ha meglátogatnád a Tiszavirág tanösvényt, de nem ártana hozzá egy túravezető, akkor szombatonként indulnak szervezett túrák is a Szabics kikötőből.

A bejegyzés trackback címe:

https://kenuval-a-tisza-tavon.blog.hu/api/trackback/id/tr1415450110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.