Tiszavirág sétaút és Pákász tanösvény
2019. augusztus 21.

Tiszavirág sétaút és Pákász tanösvény

Víziszonyban szenvedsz, teljes mértékű kenu-inkompatibilitással vert meg a sors, és ragaszkodsz a biztos szárazföldhöz a talpad alatt, de mégis testközelből szeretnél átélni egy igazi Tisza-tavi kalandot? Tudni szeretnéd, hogy nézett ki a környék a szabályozás előtt, mivel foglalkoztak az itt élők, hogyan alkalmazkodtak a terület adottságaihoz? Benéznél a tóra, érdekel milyen jószágok laknak a vízben és környékén, szeretnél nagy halom tündérrózsát látni, de azért a vízreszállás nem a te műfajod? Ezt még te is élvezni fogod!
Ajánlom minden korosztálynak, kicsi gyerektől a nyugdíjasig. Könnyű séta, különleges élményelemekkel. Ha érdekel, hogyan éltek a pákászok, akkor próbáld ki! Itt egy gumicsizma, húzd fel, vegyél botot a kezedbe, és irány a láp. És a halászok? Ülj halász csónakba, evezz egyet, menj be a kunyhójukba, vedd kezedbe az eszközeiket. Mindezek egy Tisza melletti árnyékos, vadszőlős ártéri erdőben tett pár kilométeres séta során. Szabadtéri, kipróbálós múzeum, gyönyörű környezetben.

csonakok_gobe.jpgHalász csónakok a Göbe tavon

Kiindulási pont a Szabics kikötő. Autóval is be lehet menni a kikötő területére, le tudsz parkolni. Ha szólsz, hogy a tanösvényre szeretnél menni, akkor nem kell a behajtásért fizetni. A bejárat melletti irodában lehet megvenni a jegyeket. Érdemes megkérdezni, hogy van-e sok szúnyog. Ha elhúzódó árvizekkel kezdődött az év, akkor van belőlük termés rendesen. Napközben is simán megesznek, ugyanis majdnem végig egy árnyékos erdőben fogsz sétálni, amit a szúnyogok is nagyon csípnek. Szereld fel magad ellenük!
A jegyed birtokában sétálj le a vízpartra, ahonnan motorcsónakkal átvisznek a Tisza túloldalára, innen indulunk. Nyugi, a motorcsónak sokkal magasabban van a víz felett, mintha kenuban ülnél, széles, stabil, és csak egy perc az út. Tapasztalatból mondhatom, hogy ezt még az is élvezni fogja, aki a kenut nem bírja.
A Tiszavirág sétaút elején az ösvény mellett egy pár méter széles kis csatorna fut, a partján táblák mutatják be a tó jellegzetes növényeit. Keresd meg őket élőben is, mind megtalálható a kis csatornában. Szinte egész nyáron virágzanak a tündérrózsák, de júniusban van a legtöbb. Ha csendben ülsz kicsit a parton, akkor a felszínhez közelebb merészkednek az itt lakó halak is. Kicsit odébb forgasd meg a malomkereket, ezen is a Tisza-tó állat és növényvilágát bemutató leírásokat olvashatsz.

bekatutaj.JPGBékatutaj

A csatorna végén egy kilátó található: Gémek tornya névre hallgat, és a Tisza-tó Borzonat nevű részét láthatod a tetejéről. Ez itt az út vége, továbbmenni nem érdemes. Fordulj vissza, és irány a fahíd, ami mellett az előbb elsétáltál.

tiszavirag_hid.jpgHíd a Tiszavirág sétaúton

Menj át, és a hídon túl folytatódik a tanösvény. Az első állomás a gyümölcsös: vegyszermentes, teljesen bio terméssel. Az út innen tovább egy ártéri erdőben halad, az égig érő fákra felfutó vadszőlők között. Minden további állomás a tiszavirág életének egy-egy mozzanatát mutatja be. Van közben néhány házikó, ahol ki vannak téve régi munkaeszközök, melyek a régmúlt ártéri településeinek mesterségeit elevenítik meg és testközelből mutatják be a gyékényfonás, vesszőfonás, teknővájás munkafázisait illetve a régi halászeszközöket, és a kubikosok életét.
A Tiszavirágról van egy kitérő útvonal, a Pákász tanösvény, ahol a lápi emberek mindennapjait tapasztalhatod meg. De ezt most tényleg testközelből! Vannak tájékoztató táblák, és leírások is, meg egy csomó extra, ami igazán egyedülállóvá teszi.
A Pákász tanösvény ott indul, ahol gumicsizmákat látsz kirakva az út melletti tisztáson. Válassz egy szimpatikusat, és ugorj bele. Csak felnőtt méret van, a gyerkőcnek vigyél sajátot! Az út végén is lesz egy ugyanilyen csizmatartó, meg egy vizes vödör, benne autómosó kefe a tisztításhoz. A saját cipődet vidd magaddal, mert nem ugyanide térsz vissza.

pakasz_csizmak.jpgCsizmatartó a pákász tanösvény elején és végén, cipőpucoló felszereléssel

A klassz kis csizmádban sétálj le a vízpartra, egy kisebb holtágon kell átkelni, úgy, pákászosan. Ehhez adott egy csónak, meg egy kötél. A kötél fel van fűzve a holtág két partján egy-egy fára, a csónak meg a kötélre. Te húzod a kötelet, a kötél a csónakot, a csónak meg átvisz téged. Vigyázz! A ladik szélén állva, kötélbe kapaszkodva elég egy rossz mozdulat, hogy a vízben köss ki. A hajó közepére állj, a szimmetria tengelyére :)). Aztán jöhetnek az utasok. Persze, ha úgy érzed, hogy kicsit ellaposodott a hangulat, és valami egyedi mutatvánnyal dobnád fel a társaságot, akkor csobbanj egyet nyugodtan, a látogatási szabályzatban nincs fürödni tilos kitétel.

rev.jpgÁtkelés pákász módra

A túlsó parton találsz egy tartót, benne "bukdácsoló botokat". Vegyél magadhoz egyet, hasznát fogod venni! Ugyanis innen néha nyakig sárban, csúszós, lápos területen visz az út, a bottal lehet magad előtt tapogatni, hogy hol mekkora a sár. És a pallókon egyensúlyozáshoz is jól fog jönni.

bukdacsolo_bot.jpgBukdácsoló botok

Ha száraz idő volt az elmúlt időszakban, akkor bakancsban, vagy akár sima cipőben is meg lehet úszni, csak kisebb szakaszokon kell mocsaras területen átkelni, és ezeken a helyeken pallók vannak lerakva. Nyugi, mocsárhoz képest egészen civilizált. A táblákról megtudhatod, kik voltak a pákászok, hol laktak, hogyan fogtak halat, hogyan közlekedtek a lápon. Az eszközöket kipróbálhatod, megfoghatod, bemehetsz a kunyhóba. Az utolsó nagy sártenger után még egy köteles-csónakos átkelés vár rád, meg egy csizmamosás, aztán folytathatod a Tiszavirág sétát.

pakasz_tanosveny.jpgEgészen vadregényes

Az erdőből kiérve, a Göbe tó partján halászcsónakok vannak kikötve, szabad felhasználásra. Lehet evezni, halakat bámulni, vagy csak csendben elmélkedve a tavat bámulni. Ha a kenuzás nem jött be, esetleg kisebb gyerekekkel vagy, ezt akkor is nyugodtan kipróbálhatod. A halászcsónak széles, stabil, ember legyen a talpán, aki fel tudja borítani. Kiesni persze ebből is lehet. Június elején érdemes menni, akkor virágzik a tündérrózsa, a Göbe tele van vele. Meg hattyúkkal, kacsákkal, és egyéb vízi madarakkal.

hattyuk_1.jpgKis hattyúk, nagy hattyúk, kacsák

Ha nem szeretnél vízre szállni, akkor csak pihenj egyet a tóparton, a szendvicsedből megmaradt kenyér falatkákkal próbáld meg odacsalni a kisebb halakat. Nem fognak kijönni, be kell dobálni nekik;)
A tó túloldalán egy halásztanya található, kunyhóval, és a halfogáshoz használt eszközökkel. A parton kilátótorony, ahonnan az egész tavat beláthatod, megfigyelheted a madarakat. Vigyél távcsövet; de asszem a kikötőben is lehet bérelni.
Amikor a túra végén visszaérkezel a kiindulási pontra, ahol a motorcsónak kirakott, elég kiállni a partra, és hamarosan érted jönnek. Én egyszer említettem a gyerkőcöknek, hogy itt nagyon széles a Tisza, messze van a túlsó parton a kikötő, ezért nehezen vesznek észre bennünket a túloldalról. Ha vissza akarunk jutni, akkor találjanak ki valamit. Botokra papírzsebkendőket szúrtak, és azzal integettek, ugráltak, és üvöltve hahóztak. Hát, volt még bennük energia. Vagy csak nagyon várták már, hogy a büfében jégkrémhez jussanak.
tiszavirag_terkep.jpgLaza kis séta, egy árnyékos erdőben, jól járható úton, akár kisebb gyerekkel is kivitelezhető. Szúnyogriasztó jó ha van nálad! A Tiszavirág a Pákász kitérővel együtt, sétálós, mindent kipróbálós, kilátó tetején uzsonnázós, Göbén evezős tempóban 4-5 óra.
A Szabics kikötő kulturált, családias, a büfében van kávé, jégkrém, és mindig tiszta a mosdó :))

A bejegyzés trackback címe:

https://kenuval-a-tisza-tavon.blog.hu/api/trackback/id/tr1115012966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása